Evenimentul Zilei > Social > Fost ministru de Finanțe, despre reforma pensiilor: „Este o păcăleală. Nu schimbi regula în timpul jocului”
Fost ministru de Finanțe, despre reforma pensiilor: „Este o păcăleală. Nu schimbi regula în timpul jocului”

Fost ministru de Finanțe, despre reforma pensiilor: „Este o păcăleală. Nu schimbi regula în timpul jocului”

Proiectul de reformă a pensiilor promovat de coaliția de guvernare este o mare păcăleală. O spune un fost ministru de Finanțe, care vine și cu argumente.

Fostul ministru de Finanțe din Guvernul Dăncilă, Eugen Orlando Teodorovici ,nu este de acord cu reforma pensiilor propusă de foștii săi colegi din PSD și PNL. În opinia sa este vorba despre o păcăleală care nu va opri valul de pensionări ale celor ce beneficiază de venituri de lux. El a prezentat propria soluție pentru reforma pensiilor.

Fostul ministru de Finanțe al Guvernului condus de Viorica Dăncilă susține că are soluția pentru a opri valul de pensionări din rândul celor care beneficiază de pensii speciale. Fost membru, pe rând, al PNL și PSD, Orlando Teodorovici susține că proiectul de reformă a pensiilor promovat de foștii săi colegi este o păcăleală. El spune că adoptarea legii nu va duce la oprirea valului de pensionări din sistemul de justiție, de exemplu.

De menționat că, după anunțarea intenției de a schimba modul de stabilire a pensiilor speciale pentru categoriile privilegiate, un număr de 4.079 de judecători și 2.255 de procurori au preferat să se retragă, ca să-și încaseze veniturile de lux.

„În primul și în primul rând nu o lege este semnalul că se vor face, ci proiectul de buget, pentru că în proiectul de buget prinzi inclusiv cheltuieli și venituri. Logic! Şi atunci legea bugetului, când acesta va fi prezentat public, vom vedea acolo dacă într-adevăr din zona aceasta de pensii ceva se scade sau se crește ca și cheltuială. Deci o lege nouă, separată de cea a bugetului, intră în Parlament când va ieși, nu se va ști exact. Deci este o păcăleală!”, a afirmat Orlando Teodorovici.

Soluțiile lui Orlando Teorodovici

Potrivit spuselor sale, pentru a opri pensionările proiectul de lege pentru reforma sistemului de pensii ar trebui să se aplice începând cu cei care urmează să intre în sistem, iar nu și pentru cei aflați deja în activitate. Aceasta deoarece, spune Orlando Teodorovici, nu se schimbă regulile în timpul jocului. Cel care a intrat deja în sistem vrea stabilitate și să fie tratat după regulile existente acum, atunci când va ieși la pensie.

„În cazul în care se merge pe această variantă, soluții există. Nu înțeleg de ce se pune problema ieșirilor din sistem. Numai că oamenii aceia ies din sistem pe o lege existent care le este favorabilă. Dar să și schimbi regula în timpul jocului nu este corect! Adică să mărești vârsta de pensionare în timpul jocului este o chestiune incorectă. Nu. Spui așa: când iese ultimul din sistem, sau noii intrați în sistem au alte reguli, și anume vârsta de pensionare de 70 de ani, dar nu schimbi regula în timpul jocului”, a afirmat fostul ministru de finanțe al Vioricăi Dăncilă pentru Antena 3 CNN.