Evenimentul Zilei > Economie > Cinci categorii de pensionari care nu vor beneficia de măriri ale pensiilor începând cu anul viitor
Cinci categorii de pensionari care nu vor beneficia de măriri ale pensiilor începând cu anul viitor

Cinci categorii de pensionari care nu vor beneficia de măriri ale pensiilor începând cu anul viitor

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că pensionarii vor fi susținuți, în această iarnă, cu vouchere sociale, care se vor adăuga sumelor primite în plus la pensii. Ministrul Muncii Marius Budăi a explicat care sunt scenariile de majorare a pensiilor, de la 1 ianuarie și cum vor fi acordate ajutoarele sociale pentru bătrânii cu venituri reduse, dar există și o categorie de pensionari pentru care pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

Există cinci tipuri de pensii speciale (de serviciu, în denumire oficială) nu se vor indexa cu rata inflației, astfel că nu vor beneficia de niciun fel de creștere anul viitor, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat în lucru la Guvern.

Actul normativ guvernamental prevede:

1. Pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

2. Pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei, potrivit unei emisiuni TV.

3. Pentru funcţionarii publici parlamentari: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

4. Pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României: în anul 2023, pensiile de serviciu şi pensiile de urmaş stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

5. Pentru membrii Curţii de Conturi: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

Cum se aplică procentul de majorare a pensiilor

Ministrul Muncii a mai arătat că pensiile nu cresc cu aceeași sumă pentru toată lumea deoarece se majorează punctul de pensii. El a precizat că este susținătorul unei majorări pentru toată lumea, mai ales că este vorba despre o perioadă dificilă.

„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent. Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe nimeni la marginea societății”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la rândul său, noi ajutoare pentru pensionari. Pe lângă majorarea pensiilor, este posibil ca acestea să mai beneficieze, în funcție de valoarea veniturilor, și de vouchere sociale. Premierul a spus că este nevoie de așa ceva pentru ca persoanele vârstnice să treacă mai ușor peste perioada iernii, potrivit  Antena 3.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: