Este vorba despre generalul Salvador Cienfuegos Zepeda, ministru în Mexic între 2012 și 2018.

El a fost arestat la intrarea în Statele Unite, pe Aeroportul Internațional din Los Angeles, pentru acuzații de trafic de droguri și spălare de bani. Fostul ministru al Apărării este acuzat că a primit mită de la violentele carteluri de droguri mexicane pentru a le permite să-și desfășoare netulburate activitatea, potrivit unui procuror federal american.

Acuzații extrem de grave

Generalul Salvador Cienfuegos Zepeda a fost pus sub acuzare pentru patru infracțiuni, printre care conspirație în vederea producereii și distribuirii de heroină, cocaină, metamfetamină și marijuana, conspirație la import și distribuție și conspirație în vederea spălării banilor, potrivit biroului procurorului din Districtul de Est al New York-ului.

Anchetatorii îl mai acuză pe fostul ministru al Apărării din Mexic că a ajutat cartelul H-2, condus de Juan Francisco Patrón Sánchez, cu sediile centrale la Nayarit și Sinaloa.

„Acuzatul a abuzat de funcția sa publică pentru a ajuta cartelul H-2, o organizație mexicană de trafic de droguri extrem de violentă, care a traficat mii de kilograme de cocaină, heroină, metamfetamină și marijuana în Statele Unite, inclusiv în orașul New York”, a declarat procurorul federal.

„În schimbul mitei primite, generalul Salvador Cienfuegos Zepeda  a permis grupării H-2, un cartel de droguri cunoscut pentru procedurile sale extrem de violente – care includ tortura și crima – să opereze în totală impunitate în Mexic”, a mai adăugat sursa citată.

Reacția Mexicului. Ce urmează în relațiile dintre cele două țări

Ministrul de Externe mexican Marcelo Ebrard a scris pe Twitter că a fost informat în legătură cu arestarea fostului ministru al Apărării de ambasadorul Mexicului în Statele Unite, Christopher Landau.

Generalul Salvador Cienfuegos Zepeda este ținut în custodie de autoritățile americane până la audierea sa, care va avea loc marți la New York. CNN precizează că avocatul fostului înalt oficial mexican nu a dorit să ofere nicio declarație, deocamdată.

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a declarat doar că „este extrem de regretabil faptul că un fost ministru al Apărării a fost arestat pentru trafic de droguri”.

Un analist de securitate pentru Crisis Group, pe nume Falko Ernst, a declarat că arestarea generalului Salvador Cienfuegos Zepeda este o dovadă că „incoruptibilitatea forțelor armate”, mitul potrivit căruia militarii ar fi protagoniștii „războiului cu drogurile” și că nu ar fi compromiși, are foarte puțină legătură cu realitatea.