Evenimentul Zilei > Actualitate > REUTERS: Mexic – autoritățile au confiscat o navă și au arestat zeci de persoane implicate în trafic cu hidrocarburi
REUTERS: Mexic – autoritățile au confiscat o navă și au arestat zeci de persoane implicate în trafic cu hidrocarburi

REUTERS: Mexic – autoritățile au confiscat o navă și au arestat zeci de persoane implicate în trafic cu hidrocarburi

Autoritățile mexicane au anunțat duminică faptul că au confiscat o navă în largul coastelor statului Veracruz și un depozit din statul vecin Tabasco împreună cu tancuri de depozitare și camioane folosite de grupări infracționale pentru a fura, transporta și depozita hidrocarburi.

Furtul de combustibil este de zeci de ani o problemă în Mexic, iar președintele Andrés Manuel López Obrador a promulgat o serie de măsuri menite a eradica practica și pentru a elimina corupția și crima organizată. Petroleos Mexicanos, companie de stat, a anunțat recent că aproximativ cinci miliarde de dolari au fost salvați începând cu decembrie 2018, când președintele Obrador și-a preluat mandatul.

Autoritățile mexicane au transmis printr-un comunicat comun că la succesul operațiunii de astăzi au contribuit mai multe sesizări anonime despre grupări infracționale care furau hidrocarburi din conductele unde s-a desfășurat operațiunea.

La 11 septembrie, în apropiere de orașul Cardenas din statul mexican Tabascos, autoritățile au descoperit o ramificație clandestină la conducte. Ulterior, urmărind ramificația, s-a ajuns la un depozit de lângă o autostradă, unde se aflau 16 containere pentru depozitare și cinci camioane despre care autoritățile susțin că erau folosite pentru a stoca și transporta resursele furate.

La câteva zile distanță, oficialii au localizat nava, Blue Commander, andocată în laguna Pajaritos din orașul Coatzacoalcos, statul Veracruz, unde au fost chiar surprinși oameni care încărcau pe navă hidrocarburile din camioane. Autoritățile mexicane au transmis că au fost arestate 21 de persoane, iar nava Blue Commander a fost confiscată.

Statele din sudul Mexicului au fost profund afectate de grupări infracționale și scandaluri politice de corupție de-a lungul anilor. Pe întreg teritoriul țării, grupările infracționale au realizat ramificări ilegale la conductele petroliere și la alte elemente ale infrastructurii. (www.reuters.com)

Traducere: Cristi Stoica, RADOR