Evenimentul Zilei > Actualitate > Fost director Google avertizează omenirea: Inteligența Generală Artificială îl “Creează pe Dumnezeu”
Fost director Google avertizează omenirea: Inteligența Generală Artificială îl “Creează pe Dumnezeu”

Fost director Google avertizează omenirea: Inteligența Generală Artificială îl “Creează pe Dumnezeu”

Potrivit unui fost director executiv Google, singularitatea vine. Și, mai mult, spune că Inteligența Artificială reprezintă o amenințare majoră pentru umanitate.

Mo Gawdat, fost director comercial pentru organizația Google Moonshot, numită la acea vreme Google X, a lansat un avertismentul într-un nou interviu pentru The Times. În interviu spune că Inteligența Generală Artificială (AGI), genul de AI atotputernică văzută în ficțiunea științifică precum Skynet din „Terminatorul”, este inevitabilă – și că odată ajunsă aici, omenirea ar putea foarte bine să asiste privind supusă la o Apocalipsă produsă de mașini asemănătoare cu zeii.

Gawdat, dezvăluire înspăimântătoare despre Puterea Răului care ne va asupri

Gawdat spune că lucra cu dezvoltatorii de Inteligenţă Artificială de la Google X, care construiau brațe de robot capabile să găsească și să ridice o minge mică. După o perioadă de progres lent, Gawdat a spus că un braț a apucat mingea și părea să o țină în fața cercetătorilor printr-un gest prin care  să arate că se dă mare de reuşita sa”, povesteşte cercetătorul.

Gawdat (foto) a zărit Apocalipsa într-un braț al robotului

Şi continuă: “Și am realizat brusc că este într-adevăr ceva înfricoșător. M-a înghețat complet. Am simţit un fior pe şira spinării”. Realitatea este, a adăugat el, că noi îl creăm pe Dumnezeu. ”Adică, unul răzbunător”.

Mo Gawdat, 54 de ani, fotografiat la Londra. „Până la 29 de ani aveam tot ce lucrează toată lumea pentru a realiza”

Nu există lipsă de îngrijorători când vorbim de  AI în industria tehnologică – Elon Musk a avertizat în mod repetat lumea despre pericolele AI care va cuceri într-o bună zi umanitatea, de exemplu. Dar acest tip de perspectivă speculativă reflectă într-o oarecare măsură pericolele și prejudiciile reale legate de IA pe care le-am construit deja.

Mo Gawdat din Silicon Valley,  crede că ne confruntăm cu o amenințare apocaliptică din partea inteligenței artificiale

De exemplu, recunoașterea facială și algoritmii predictivi folosiţi de poliție au cauzat daune reale în comunitățile defavorizate. Nenumărați algoritmi de acolo continuă să propage și să codifice rasismul instituțional peste tot.

Acestea sunt probleme care pot fi rezolvate prin supraveghere și reglementare – dar nu ai ști asta dacă unul ca Gawdat avertizează cu privire la dezvoltarea AI care contribuie la nașterea inevitabilă a unui Dumnezeu răzbunător.

Într-un studiu ştiinţific realizat de cercetătorii de la Centrul pentru Oameni și Mașini, din cadrul Institutului Max Planck, s-a ajuns la concluzia şocantă că Inteligenţa Artificială ar putea prelua oricând controlul asupra omenirii.

Un nou studiu ştiinţific produce fiori: “Inteligenţa Artificială” ar putea prelua oricând controlul asupra omenirii, şi nimic nu ar putea-o împiedica.