Cercetătorii anunță „Apocalipsa Internetului”. Reţeaua la nivel mondial se va opri luni de zile. Cine va provoca dezastrul

Cercetătorii anunță „Apocalipsa Internetului”. Reţeaua la nivel mondial se va opri luni de zile. Cine va provoca dezastrul

Cercetătorii de la Universitatea din California au avertizat că următoarea furtună solară va provoca probabil o „apocalipsă a internetului”, creând o întrerupere a internetului la nivel mondial care ar putea dura câteva luni.

Într-o prezentare intitulată „Super Furtunile Solare: planificarea unei apocalipse pe internet”, explică fenomenul. Norul în mișcare rapidă de particule magnetizate evacuate din soare în timpul unei furtuni solare ar putea provoca daune grave infrastructurii de internet existente a Pământului.

Furtunile solare au loc o dată la aproximativ o sută de ani iar noile studii sugerează că un astfel de eveniment ar putea marca sfârșitul pentru internet. Repercusiunile ar putea fi resimțite la nivel global, începând cu rețeaua de transporturi, accesul la internet și navigația GPS.

O astfel de furtună solară severă ar putea arunca lumea într-o „Apocalipsă a Internetului”

Totuși, ce este mai exact o furtună solară? Acest fenomen este o perturbare temporară a magnetosferei cauzată de modificări ale materiei interplanetare. O furtună geomagnetică este cauzată de unda de șoc a vântului solar, un flux de particule încărcate electric, care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a explicat că furtuna este rezultatul unor schimbări majore ale curenților, plasme produse de vânturile solare.

Studiul spune că majoritatea infrastructurii rețelelor electrice ar putea să nu fie afectate în mod semnificativ. Nici infrastructura de internet locală care folosește fibra optică și este bine legată la pământ. Pe de altă parte, cablurile masive așezate sub apă pentru a asigura conectivitatea între continente vor risca să fie lovite grav.

Dacă în faţa pandemiei suntem atât de nepregătiți, dar în faţa unui astfel de fenomen?

„Ceea ce m-a determinat cu adevărat să mă gândesc la asta este că, odată cu pandemia de COVID-19, am văzut cât de nepregătită era lumea. Nu a existat niciun protocol pentru a-i face față în mod eficient și se întâmplă același lucru cu rezistența internetului. Infrastructura noastră nu este pregătită pentru un eveniment solar la scară largă. Înțelegem prea puțin când vine vorba de amploarea pagubelor”, a declarat cercetătorul Abdu Jyothi.

Mai mult, cercetătorii au subliniat că au existat foarte puține date despre Super Furtunile Solare. Evenimente mari de furtuni solare au fost înregistrate doar de trei ori în istorie. Și cea mai recentă furtună solară, din 2014, a fost o întâmplare minoră.

În timpul celei mai intense furtuni solare înregistrate vreodată în istorie, care a avut loc în 1859 și este cunoscută sub numele de Evenimentul Carrington , magnetosfera Pământului a fost bombardată cu atât de multă masă solară, încât a indus cea mai mare furtună geomagnetică înregistrată vreodată. Busolele din întreaga lume dădeau eroare, în timp ce Aurora Boreală sau lumina nordică era vizibilă în Columbia, lângă ecuator, relatrează in.mashable.

Ne puteți urmări și pe Google News