Aproape 400 de contractori de la cele două firme s-au pregătit de plecare din baza militară Balad, aflată la aproximativ 80 de kilometri nord de Bagdad, unde se află forțe americane. Conform surselor irakiene, este vorba de "potențiale amenințări la adresa securității", iar plecarea acestora a fost iminentă.

Baza Balad, aflată pe o suprafață deosebit de mare, a fost atacată cu lovituri de mortar săptămâna trecută. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac.

Armata americană i-a informat pe oficialii irakieni că vor începe să evacueze aproximativ jumătate dintre cei 800 de angajați care lucrează pentru ambele companii la Balad, a declarat un oficial militar care are informații despre operațiunile zilnice ale bazei.

Două alte surse militare au declarat că evacuarea va avea loc în două etape și va fi efectuată cu aeronave militare.

"Americanii ne-au informat că vor ține în bază doar un personal redus numeric, strict necesar, care lucrează la întreținerea avioanelor de vânătoare F-16 aflate în Irak". Compania Lockheed Martin a început livrarea primelor aeronave F-16 în Irak, în anul 2014.

Alte două baze irakiene care găzduiesc forțe americane au fost atacate cu rachete săptămâna trecută, tot fără ca atacurile să fie revendicate.

Miercuri, o rachetă a explodat în apropierea unei baze folosite de compania americană de energie Exxon Mobil, lângă orașul Basra din sudul țării.

Oficialitățile locale au acuzat milițiile sprijinite de Iran pentru incidentul de la Basra. Iranul nu a comentat incidentul din Irak, dar a respins cu tărie acuzațiile Washingtonului, potrivit cărora se află în spatele mai multor atacuri asupra mai multor petroliere, în Golful Persic, în ultimele săptămâni.

Recrudescența violențelor survine pe fondul intensificării tensiunilor regionale dintre Statele Unite și Iran.