Fondul Monetar Internațional, noi estimări sumbre. Prognoze ”extrem de incerte”

Fondul Monetar Internațional, noi estimări sumbre. Prognoze ”extrem de incerte”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit din nou estimările privind creșterea economiei mondiale. În raportul realizat de FMI și publicat pe marți, 26 iulie, se arată o scădere.

Fondul Monetar Internațional a avertizat că riscurile care rezultă din inflația ridicată și războiul din Ucraina încep să se materializeze. Dacă nu sunt ținute sub control, ar putea arunca economia mondială în recesiune.

Într-o modificare la raportul ”World Economic Outlook”, Produsul Intern Brut mondial ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în 2022, față de creștere de 3,6% prognozată în aprilie. Autoritatea a adăugat că este posibil ca PIB-ul mondial să se fi contractat în al doilea trimestru, din cauza încetinirilor înregistrate în China și Rusia.

FMI și-a schimbat estimările pentru 2023, când economia mondială este prognozată să înregistreze un avans de 2,9%, față de o creștere de 3,6% estimată în luna aprilie. Motivul pentru această revizuire este reprezentat de impactul unei politici monetare mai stricte. ”Perspectiva s-a înrăutățit semnificativ după luna aprilie. Lumea ar putea fi în curând în pragul unei recesiuni globale, la doar doi ani după ultima recesiune”, a explicat economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile estimări ale Fondului Monetar Internațional

Autoritatea a subliniat că cele mai recente prognoze ale sale sunt ”extrem de incerte”. Ele sunt supuse unor riscuri în scădere care sunt cauzate de războiul din Ucraina și explozia prețurilor la energie și alimente. Conform unui scenariu alternativ ”plauzibil”, care include o oprire completă a livrărilor de gaze rusești spre Europa și o nouă reducere cu 30% a exporturilor de petrol ale Rusiei, FMI estimează că ritmul de creștere a economiei mondiale ar urma să încetinească până la 2,6% în 2022 și la 2% în 2023.

De asemenea, Europa și SUA ar urma să înregistreze o creștere apropiată de zero anul viitor. Creșterea economică mondială a coborât sub pragul de 2% doar de cinci ori după 1970, inclusiv recesiunea provocată de pandemia de COVID.

Cel mai recent raport al FMI nu include noi cifre cu privire la România. Instituția financiară menționează faptul că și-a revizuit estimările cu privire la Europa emergentă și în dezvoltare, regiune unde este inclusă și țara noastră. Potrivit modificărilor, România ar urma să înregistreze o contracție de 1,4% în acest an, cu 1,5 puncte procentuale mai mică decât preconiza în aprilie. În plus, urmând ca în 2023 să înregistreze un avans de 0,9%, cu 0,4 puncte procentuale mai puțin decât estima anterior, ca urmare a unei creșteri peste așteptări a exporturilor rusești în 2022 și a noilor sancțiuni ce vor fi impuse Rusiei în 2023, se arată în raportul publicat de FMI pe 26 iulie.