Evenimentul Zilei > Economie > Florin Talpeş, Bitdefender: Din 10 joburi în IT se acoperă doar 4-6
Florin Talpeş, Bitdefender: Din 10 joburi în IT se acoperă doar 4-6

Florin Talpeş, Bitdefender: Din 10 joburi în IT se acoperă doar 4-6

Deficitul de specialişti din industria IT, accentuat de migraţia IT-ştilor buni în Vest, limitează potenţialul foarte mare pe care îl are România la exportul de servicii informatice şi s-a ajuns în situaţia în care din 10 joburi deschise se acoperă 4-6, a declarat Florin Talpeş, CEO Bitdefender.

„Sectorul de IT a crescut cu 10-15% în fiecare din ultimii ani. E vorba în primul rând de export, cu valoare adăugată mare. Există modele de dezvoltare care arată că industria de software poate depăşi venituri de 5 miliarde de euro, în 5-7 ani. (…) Pentru statul român, îndeplinirea acestui potenţial înseamnă şi un volum semnificativ de taxe de încasat din industria de software”, a mai spus Talpeş, citat de Mediafax.

Criza de personal din sectorul IT este accentuată de numărul limitat de absolvenţi, în condiţiile în care facultăţile livrează circa 7.000 de absolvenţi de IT pe an, iar necesarul din piaţă este cel puţin dublu. Efectul este creşterea semnificativă a salariilor oferite angajaţilor.

Salariul mediu în industria serviciilor informatice a ajuns anul acesta la circa 5.200 de lei net pe lună, fiind de 2,6 ori mai mare decât media pe întreaga economie.