Editura Evenimentul si Capital

Senatorii au aprobat un proiect de lege șocant. Civilii se pot înarma fără să știe să tragă

Arme
Autor: | | 7 Comentarii | 5022 Vizualizari

Inițiativă controversată a deputatului PNL Florin Roman, pentru modifi carea legii armelor și munițiilor. Parlamentarul a propus ca demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii să poată obține autorizare de arme letale, fără absolvirea unui curs de instruire teoretică și practică, chiar și după pensionare. Polițiștii contactați de EVZ susțin că este o mare greșeală, iar Guvernul s-a opus acestei inițiative.

Civili care nu au pus mâna în viața lor pe armă sau au făcut-o, poate, doar în timpul stagiului militar ar putea să își cumpere puști sau pistoale cu glonț, fără să fie obligați să învețe să le folosească. Mai exact, deputatul PNL Florin Roman a propus modificarea art. 14 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor. Articolul cu pricina se referă la „Condiţii de acordare a autorizaţiei de procurare a armelor letale”, iar alin (1) lit.g precizează că „autorizaţia de procurare a armelor letale se acordă persoanelor care au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi”. Florin Roman a propus și a obținut votul în Senat pentru modificarea articolului de lege la care a adăugat că, de la această condiție sunt exceptați demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, „pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, dupăcaz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”. Cu alte cuvinte, membri ai Guvernului, ai Par-lamentului sau funcționari de la ambasade, fără statut militar, pot intra în posesia unor astfel de arme. În plus, chiar dacă au ieșit la pensie, foștii demnitari, magistrați sau diplomați ar putea beneficia de acest drept.

Argumente ca în Vestul Sălbatic

Deputatul liberal a motivat schimbarea legii, în inițiativa trimisă Comisiei pentru apărare care și-a dat acceptul, prin „evoluţia fenomenelor infracţio-nale, caracterizate uneori prin agresiuni armate asupra persoanelor şi bunurilor acestora” sau prin „cererile unor cetăţeni de a-şi asuma dreptul de apărare împotriva celor care le pun în pericol viaţa şi integritatea corporală” dar și „interesul general de punere sub control cât mai riguros al regimului armelor şi muniţiilor”.

Cu alte cuvinte, deși toate rapoarte-le Poliției Române, din ultimii ani, arată că fenomenul infracțional cu violență este în scădere iar despre împușcături nu s-a mai auzit, decât foarte rar, și, în general, cu pistoale cu bile sau Airsoft, imaginea descrisă de deputatul Roman arată o evoluție crescândă a atacurilor armate.În argumentele folosite pentru a permite militarilor și polițiștilor să dețină arme fără aviz, inițiatorul proiectului de lege arată că „în timpul anilor de carieră militară şi poliţienească persoanele menţionate au avut în dotare armament de luptă automat şi semiautomat cu muniţie de război folosit în misiuni reale şi aplicaţii în trupe şi tehnică militară”.

Guvernul: modificare nejustificată și anticonstituțională

Traian Basescu arunca BOMBA! Pe cine vrea candidat la prezidentiale! Este fara PRECEDENT

Pagina 1 din 2


Tag-uri: arma, permis arma, civiliStirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI