Evenimentul Zilei > Politica > Finala pentru șefia PNL se va juca între Orban și Bușoi
Finala pentru șefia PNL se va juca între Orban și Bușoi

Finala pentru șefia PNL se va juca între Orban și Bușoi

La alegerile pentru șefia PNL, bătălia se va da între Ludovic Orban și Cristian Bușoi, care, potrivit surselor EVZ, se va înscrie și el în cursă după ce va fi ales președinte al fi lialei de București. Cătălin Predoiu, aflat oficial în cursă, are susținerea doar câtorva organizații și, potrivit acelorași surse, strânge cu greu și semnăturile necesare depunerii moțiunii cu care candidează

S-au anunțat mulți doritori pentru funcția de președinte al PNL, însă în acest moment sunt doi liberali care își fac campanie în țară: Ludovic Orban și secretarul general al partidului Cristian Bușoi. Sâmbătă, pe 8 aprilie, Bușoi urmează să fie ales președinte al organizației de București, iar apoi își va anunța intenția de a candida și pentru funcția de președinte al PNL, au declarat surse din partid pentru EVZ. În weekend, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, Ludovic Orban a spus că orice altă candidatură se va anunța la șefia PNL îl va stimula și că ar aștepta de la Cristian Bușoi să spună hotărât că dorește să se înscrie în cursă.


FOTO: Cristian Bușoi FOTO: NICU DÎRDÎIAC„O să anunț la momentul potrivit hotărârea mea, pâna sâmbătă nu o să fac nici un anunț”, a declarat pentru EVZ, Cristian Bușoi.

Potrivit surselor citate mai sus, secretarul general al PNL are susținere mare în rândul filialelor, acesta făcând mai multe vizite în diferite județe din țară, unde a participat la alegerile interne din organizații, alături de președintele interimar a partidului, Raluca Turcan, care ar vrea să obțină funcția de președinte executiv la alegerile din 17 iunie pentru conducerea partidului. Ieri, de exemplu, Bușoi a fost la Piatra Neamț, în calitate de invitat la Conferința județeană de alegeri a filialei locale, unde deputatul Mugur Cozmanciuc a fost ales în funcția de președinte.

„Dacă mergeți pe mâna mea, PNL va merge în sus și va avea șansa să redevină cu adevărat ceea ce merită să fie, cel mai puternic partid din România’’, a susținut Ludovic Orban, aflat și el ieri la Neamț.

În cărți pentru șefia PNL a fost și Ilie Bolojan (Bihor), dar acesta nu vrea să candideze, deși fosta președintă a partidului, Alina Gorghiu încă încearcă să-l convingă. Senatoarea PNL țintește și ea o funcție în viitoarea conducere.

Predoiu vede „prietenii”

Înscris oficial în cursă, Cătălin Predoiu are susținere mică în rândul filialelor, dar acesta își va putea negocia o funcție în echipa de conducere, sprijinit și de Vasile Blaga, care încearcă să mai salveze ceva funcții pentru foștii PDL-iști.

Aflat și el, ieri, la Neamț, Predoiu s-a referit și la competiția internă din PNL, arătând că în anumite filiale se desfășoară „pe prietenii și cunoștințe”.

În schimb, potrivit surselor EVZ, lupta între Bușoi și Orban va fi foarte strânsă, amândoi având susținerea unor organizații importante

Coordonare mai bună cu Iohannis

PNL are nevoie de o coordonare mai bună cu președintele României, pentru a aborda cu șanse maxime alegerile prezidențiale din 2019, a declarat, ieri, la Piatra Neamț, Cristian Bușoi. „Și noi, și președintele ne dorim să existe un PNL de sine stătător, pe picioarele sale, care să îi ofere suportul politic (președintelui – n.r.) pentru principalele inițiative ale sale așa cum președintele României trebuie să sprijine PNL atunci când opiniile și obiectivele noastre de partid de opoziție sunt legitime și benefice pentru România’’, a spus Bușoi. Liberalii s-au întâlnit cu Iohannis săptămâna trecută cu ocazia reuniunii PPE din Malta. Șeful statului s-a fotografiat cu liberalii, a făcut glume cu ei, dar potrivit surselor EVZ nu și-a exprimat susținerea pentru niciunul dintre candidații la șefia PNL.