Doi astronauţi de la NASA care au ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) folosind noua capsulă Crew Dragon, fabricată de compania privată SpaceX, urmează să revină pe Terra duminică, după un voiaj în spaţiu de peste două luni, ce a marcat prima misiune cu echipaj uman lansată de NASA de pe sol american după o pauză de nouă ani.

Astronauţii americani Bob Behnken şi Doug Hurley, care au ajuns pe ISS în data de 31 mai, se vor îmbarca în capsula Crew Dragon sâmbătă seară şi vor ameriza în una dintre cele şapte zone alese din Golful Mexic sau din Oceanul Atlantic, duminică, în jurul orei 18:48 GMT.

NASA şi SpaceX monitorizează în această perioadă traiectoria uraganului Isaias, inclus în categoria 1, care se apropie de coastele estice ale statului american Florida şi care ar putea să îi oblige pe inginerii de la sol să amâne revenirea celor doi astronauţi pe Terra pentru săptămâna viitoare.

NASA a anunţat că va lua o decizie în acest sens cu aproximativ şase ore înainte de ora la care capsula Crew Dragon ar trebui să se desprindă de ISS.

„Avem multe oportunităţi de amerizare în această zonă în luna august şi nu ne grăbim să îi aducem acasă”, a declarat Steve Stich, directorul departamentului de zboruri cu echipaj comercial din cadrul NASA, adăugând că următoarea fereastră de amerizare se deschide luni, dacă uraganul Isaias va obliga agenţia spaţială americană să decidă amânarea revenirii celor doi astronauţi pe Terra.

Steve Stich a mai spus că noua capsulă Crew Dragon, care poate să transporte până la şapte astronauţi, se află într-o stare „foarte sănătoasă” după andocarea sa pe 31 mai cu staţia spaţială, unde astronauţii au realizat mai multe teste şi au monitorizat modul în care vehiculul creat de SpaceX se comportă de-a lungul timpului în spaţiu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE