Evenimentul Zilei > Actualitate > FILMUL și CULISELE emisiunii „Evenimentul zilei TV” la care a fost invitată Monica Macovei
FILMUL și CULISELE emisiunii „Evenimentul zilei TV” la care a fost invitată Monica Macovei

FILMUL și CULISELE emisiunii „Evenimentul zilei TV” la care a fost invitată Monica Macovei

Candidatul independent la prezidențiale a acuzat că nu și-a putut transmite mesajul pentru că a fost întreruptă de un eveniment de promovare electorală al contracandidatului Elena Udrea.

Emisiunea „Evenimentul Zilei TV” de joi , care a avut-o invitată pe Monica Macovei, a provocat un val de reacții critice dure și injurii la adresa postului de televiziune B1 TV și a jurnaliștilor Mălin Bot și Mircea Marian, prezenți în platou.

Candidatul independent la alegerile prezidențiale 2014, Monica Macovei, precum și numeroși susținători ai acesteia, au acuzat postul TV și moderatorul Mălin Bot nu i-au permis să-și transmită mesajul electoral.

În contextul acuzațiilor lansate în spațiul public, în special pe rețelele de socializare, redacția „Evenimentului zilei” va prezintă desfășu rarea evenimentelor dinainte și după emisiune:

1. Monica Macovei a ajuns la emisiune cu aproximativ 10 minute întârziere.

2. La ora 17.24 se ia obişnuita pauză de publicitate, de aproape şapte minute.

3. La ora 17.35 intervine promovarea electorală, de la un eveniment electoral organizat de Elena Udrea, care a durat 11 minute.

4. Declarația Monicăi Macovei: „Aș vrea să-mi exprim, în fine, surprinderea față de faptul că aproape jumătate de oră noi am stat să ne uităm la doamna Udrea, prezentând ceva”

5. Emisiunea se termină la ora 17.54, cu circa 2-3 minute dincolo de ora obişnuită, pentru ca Monica Macovei să poată să îşi transmită mesajul, deşi, în final, ea a fost întreruptă de publicitate.

6. După emisiune, Monica Macovei îi reproşează moderatorului Mălin Bot, de faţă cu mai mulţi angajaţi ai postului B1 TV, că nu a întrebat ceea ce considera dânsa important.

7. Tabăra lui Victor Ponta începe să mediatizeze incidentul dintre Monica Macovei şi postul B1. „Astăzi s-au încăierat procuroarea comunistă de la sectorul 1, Monica Macovei, cu slugile Elenei Udrea. Ceva mai bun nu există pe pâmânt!”.

Reacțiile jurnaliștilor și postului B1 TV

După emisiunea de joi seară, postul B1 TV a transmis un comunicat de presă, în care a oferit lămuriri cu privire la reclama electorală prezentată în timpul emisiunii.

„Emisiunea «Evenimentul Zilei» de joi, în care era prezentă dna Monica Macovei, a fost întreruptă de un eveniment de promovare al contracandidatului Elena Udrea la alegerile prezidențiale în aceleași condiții în care și promovarea electorală a dnei Monica Macovei a întrerupt alte emisiuni ale postului nostru atunci când evenimentele inițiate de domnia sa au avut loc.Pe lângă faptul că B1 Tv a transmis live conferințele dnei Macovei din București și Cluj, candidatul independent Monica Macovei a beneficiat de apariții live în emisiunile postului nostru și în datele de 11, 20 și 23 octombrie, urmând să aibă următoarea apariție televizată în data de 25 octombrie, ora 21.00. Este adevărat că emisiunea la care participă dna Monica Macovei a fost întreruptă după 5 minute, dar la fel de adevărat este și faptul că dna Macovei a întârziat 15 minute față de ora de începere a emisiunii. La aceste precizări, B1 TV adaugă faptul că a promovat electoral prin evenimente și apariții în cadrul emisiunilor și pe domnii Klaus Iohannis, Victor Ponta, Gheorghe Funar, Dan Diaconescu, CV Tudor, Constantin Rotaru”, se arată în comunicatul postului TV.

„Nu are dreptul moral să fie supărată”

Ulterior, jurnalistul Mircea Marian, invitat în emisiune, a comentat, pe Facebook:

„Monica Macovei nu are nici măcar dreptul moral să fie supărată, de vreme ce a venit în studio cu vreo zece minute întârziere. Alții ar fi închis studioul. Noi, nu. Am fost hiper amabili. În sfârșit, atitudinea pe care a avut-o Monica Macovei față de Mălin, după emisiune, a fost oribilă. Pur și simplu am plecat spre casă vorbind singur, pe stradă. Dacă dânsa crede că ziariștii sunt niște iepurași care stau și o ascultă cuminți, pun doar întrebările pe care dânsa le consideră importante și la care se răstește când e supărată, înseamnă că nu ne înțelegem deloc. Şi aștept ca atunci când niște oameni sunt politicoși și încearcă chiar să fie drăguți, să îți controlezi comportamentul”.

Jurnalistul Mălin Bot a explicat și el situația încercând să răspundă întrebărilor celor care au comentat pe Facebook:

„Credeam că Monica Macovei are un public educat care nu se poate suprapune peste electoratul pe care atât de ușor l-a injectat cu ură PSD. În seara asta, am constatat uimit că Monica Macovei produce un talibanism simi-lar celui produs de USL și asta mă pune pe gânduri. Sper să fie doar excepții.

Pauzele publicitare nu au legătură cu moderatorii

M-am trezit inundat cu mesaje private și publice, așa cum am mai fost abordat numai din direcția publicului A3, când mă mai înjura câte un babuin de la Felix TV. Cuvinte similare, același nivel de ură. Asta nu e bine.

Motivul ține de pauzele publicitare din emisunea de astăzi.

Au tras degeaba în pianist. Pauzele publicitare, comerciale sau electorale, nu au nicio legatură cu moderatorii, și așa e normal să fie. Sunt decise în baza unor contracte comerciale, care nu trec prin zona editorială. Așa trebuie să fie. Se comunică din regie momentul publicității și noi îl anunțăm. Nu îl decidem, nu îl controlăm, la fel cum nu controlăm publicitatea la pasta de dinți, mașini, benzină sau orice altceva. Unii au abordat lucrurile într-un mod greșit și au găsit normal să îmi adreseze invective din pricina unei astfel de pauze publicitare.

Oameni buni, cu mine puteți discuta despre întrebări, temele abordate, atitudinea din timpul emisiunii. Acestea sunt lucruri criticabile la un moderator și discutabile cu el, în niciun caz momentele publicitare. Dacă aveți ceva de criticat, o puteți face civilizat, fără jigniri. Așa mă aștept să fie publicul unui politician care pretinde că e diferit de cei care ne-au intoxicat societatea cu ură. Cei care au găsit potrivit să emită comentarii jignitoare din această pricină, au greșit”.