Filmul lui Mungiu, la Oscar

Filmul lui Mungiu, la Oscar

Pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", premiata cu Palme d'Or la Cannes 2007, este propunerea Romaniei pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film strain.

Aceasta decizie a fost luata de sase critici de film - Cristina Corciovescu, Dana Duma, Magda Mihailescu, Eugenia Voda, Mihai Chirilov, Eugen Atanasiu - si de un regizor/director de imagine - Dinu Tanase.

Romania nu a comunicat inca oficial Academiei americane propunerea sa, dar urmeaza sa o faca in curand, a precizat un reprezentant al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Nominalizarile la toate categoriile Oscarurilor din 2008 vor fi anuntate pe 22 ianuarie. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul trecut, propunerea Romaniei pentru Oscar a fost "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", lungmetrajul de debut al lui Catalin Mitulescu, iar in 2005 - "Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu. Nici unul dintre aceste filme nu a ajuns insa printre cele cinci nominalizari la categoria "cel mai bun film strain".

"4 luni, 3 saptamani si 2 zile", primul lungmetraj romanesc care a castigat trofeul suprem la Festivalul de la Cannes, va intra in cinematografele de la noi pe 14 septembrie.

Sursa: Mediafax.