Evenimentul Zilei > Social > Filmul australian „Babyteeth” a câștigat Trofeul „Transilvania” al celei de-a 19-a ediții TIFF
Filmul australian „Babyteeth” a câștigat Trofeul „Transilvania” al celei de-a 19-a ediții TIFF

Filmul australian „Babyteeth” a câștigat Trofeul „Transilvania” al celei de-a 19-a ediții TIFF

Filmul australian "Babyteeth" de Shannon Murphy a primit Trofeul "Transilvania", sâmbătă, la Gala TIFF, care a avut loc în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pe fondul unei ediții marcate de proteste ale actorilor independenți.

Filmul australian „Babyteeth: Prima iubire”, de Shannon Murphy, a primit Trofeul „Transilvania”, sâmbătă, la Gala TIFF, precum și Premiul Publicului. „Babyteeth” spune povestea unei adolescente, Milla, care are probleme grave de sănătate. Când se îndrăgosteşte de Moses, un traficant, părinţilor Millei le pică cerul în cap., dar prima iubire adevărată îi readuce fetei dragostea de viaţă.

De la începutul evenimentului, mai mulţi actori independenţi au protestat, cu pancarte, în jurul zonei desemnate manifestării, faţă de situaţia actuală din cultură.

„Aş vrea să spun şi să întăresc ceea ce ei au scris pe acele pancarte, şi anume că întreaga cultură independentă, întreg sectorul independent are nevoie de sprijin, trebuie ajutat. TIFF-ul e o manifestare care are deja un statut şi o greutate pe harta evenimentelor culturale ale ţării, dar aceşti oameni care nu sunt salariaţi la stat nu au protecţia de care au parte alţi actori şi alţi tehnicieni, trebuie să fie ajutaţi şi trebuie să fie înţeleşi”, a spus preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, pe scenă.

Aflat la Gală, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a spus că va discuta cu reprezentanţi ai artiştilor după data de 15 august. Mai mult, el a vorbit de eforturile de a crea cadrul pentru acordarea a 4% din profiturile Loteriei Române către sectorul cinematografic.  „Este datoria mea să dau de aici un semnal optimist pentru filmul românesc”, a spus ministrul.

Gala TIFF a găzduit recitaluri susţinute de Surorile Osoianu şi Marina Voica. Premiile TIFF 2020 sunt următoarele: Premiul Juriului Tinerilor Francofoni: „Adoration/ Adoraţie”, în regia lui Fabrice du Welz, Menţiuni speciale „Alex. Leo Şerban”: actorul Cristi Popa, proiectul de carte „Peste graniţă. Cinemaul românesc în context transnaţional”, de Victor Morozov, Bursa „Alex. Leo Şerban”: Alexandra Tănăsescu cu proiectul online independent culturaladuba.ro, Premiile „Transilvania Pitch Stop”: Servicii de post-producţie oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro – proiectul „Panopticon”, regizat de George Sikharulidze, produs de Vladimer Katcharava – 20 Steps Productions (Georgia); Premiul Transilvania Pitch Stop, oferit cu sprijinul Dacin Sara, în valoare de 3.500 de euro – „Blue Banks”, regizat de Andreea Cristina Borţun, produs de Gabriela Suciu-Pădureţu (Atelier de Film); Eurimages Coproduction Development Award, în valoare de 20.000 de euro – „Kretsul”, regizat de Alexandra Likhacheva, produs de Anna Shalashina – WISH Media (Rusia), Premiul FIPRESCI: „Totul nu va fi bine”, de Adrian Pîrvu, Helena Maksyom, Premiul Publicului: „Babyteeth: Prima iubire”, de Shannon Murphy (Australia), Premiul Publicului pentru cel mai popular film din secţiunea „Zilele Filmului Românesc”: „Şi atunci … ce este libertatea?”, de Andrei Zincă.