Evenimentul Zilei > Monden > Filmul românesc, care a câștigat Ursul de Aur: „O comedie polemică distrugătoare de tabuuri”
Filmul românesc, care a câștigat Ursul de Aur: „O comedie polemică distrugătoare de tabuuri”

Filmul românesc, care a câștigat Ursul de Aur: „O comedie polemică distrugătoare de tabuuri”

Un film românesc a câștigat trofeul Ursul de aur, pentru cea mai bună peliculă, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Este vorba despre o comedie regizată de Radu Jude.

Film românesc, învingător la Ursul de Aur.

Un film realizat de regizorul român Radu Jude a câștigat Ursul de aur. Este vorba despre o comedie, coproducţie România- Luxemburg-Croaţia-Cehia și a fost recompensată pentru cel mai bun film. Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat online, în perioada 1-5 martie.

Subintitulat „Schiţă pentru un film popular”, filmul realizat de Radu Jude a fost proiectat în premieră mondială în cadrul Berlinalei.

Pelicula analizează raporturile dintre individ şi societate. Acțiunea pornește de la decizia unei profesoare de școală generală care încarcă un clip pentru adulți pe un site specializat. Decizia are urmări nebănuite pentru profesoară.

Din distribuție fac parte, actorii Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu.

Film românesc, învingător la Ursul de Aur

Regizorul israelian Nadav Lapid a descris filmul lui Jude drept „o lucrare de artă durabilă”. El a adăugat că Radu Jude a surprins prezentul, potrivit DPA.

Filmul a primit cronici entuziaste în presa internaţională. Prezintă „o lume în care dezinformarea se împrăştie la fel de rapid ca şi sentimentul dreptăţii- sau, mai bine spus, ca o boală infecţioasă. Este o lume sexistă, plină de prejudecăţi, nervoasă şi speriată. Este în acelaşi timp şi o lume amuzantă. Umorul negru pândeşte la orice pas în acest rechizitoriu tăios făcut de Jude României contemporane”, a scris Deadline.

Variety îl consideră „un atac deliberat ofensator la adresa ipocriziei societăţii modern”.

„Cea mai recentă comedie polemică distrugătoare de tabuuri a regizorului român Radu Jude este revigorant de netulburată în ceea ce priveşte restricţiile bunului gust”. Este „un atac dezordonat asupra isteriei sexuale şi ipocriziei politice într-o epocă marcat de slut-shaming online. Umor este atotcuprinzător, îndreptat către mai multe ţinte satirice, iar efectul de ansamblu este unul amestecat”, a scris Hollywood Reporter.

Reguli noi la Berlinala din 2021

În competiţia oficială au fost selectate 15 lungmetraje reprezentând producţii din 16 ţări. Câştigătorii au fost aleşi de un juriu international. Din juriu face parte şi regizoarea Adina Pintilie, câştigătoarea Ursului de Aur pentru cel mai bun film cu „Nu mă atinge-mă/Touch Me Not”, în 2018. Ceilalţi membri ai juriului sunt cineaşti laureaţii ai marelui premiu la ediţii anterioare. Este vorba despre Mohammad Rasoulof, Nadav Lapid, Ildiko Enyedi, Gianfranco Rosi, Jasmila Zbanic.

Peliculele selectate la Berlinala 2021 vor fi prezentate publicului în cadrul „Summer Special”, în luna iunie. Tot atunci va avea loc și ceremonia de premiere.

Din cauza pandemiei de coronavirus, Berlinala de anul acesta se va desfăşura în două etape. Cea dintâi va fi „Industry Event”, online în perioada 1-5 martie. Cea de-a doua va fi „Summer Special”, cu participarea publicului, în intervalul 9-20 iunie.