UPDATE   Oficial, de la Parchetul General

Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să comunice următoarele:

”În cursul zilei de astăzi, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal, în cauza privind un membru al Senatului României care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19.

Menționăm că măsurile dispuse în prezenta cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție”.

 

UPDATE Parchetul General a deschis dosar penal, in rem, în cazul senatorului Vergil Chițac, primul parlamentar confirmat cu Covi-19, conform unor surse Realitatea Plus. Dosarul penal vizează infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor şi comunicarea de informaţii false.

Senatorul PNL Vergil Chițac a fost prezent în perioada 17-19 februarie la o reuniune NATO la Bruxelles. Secretariatul general al Adunării NATO a emis un document pe 6 martie 2020, în care participanții reuniunii erau anunțați că unul dintre membrii delegației franceze de la adunarea parlamentară NATO din perioada 17-19 februarie a fost depistat pozitiv cu COVID-19 pe 5 martie. Chițac a participat pe 8 martie la o petrecere la care se aflau 400 de persoane, de Ziua Femeii, și la ședința BPN de luni a PNL, el declarând, ulterior, abia în după amiaza zilei de 9 martie a văzut circulara de la Bruxeless.  Atunci s-a și autoizolat la domiciliu.

Surse medicale confirmă transferul pacientului Chițac la Terapia Intensivă a spitalului, precizând însă că starea lui este ameliorată, nefiind ventilat sau asistat respiratoriu.

„Toti trei membrii familiei mele au testat pozitiv pentru COVID19 si sunt momentan internati in Spitalul de Boli Infectioase din Constanta. Pentru multi oameni ei sunt niste numere in statisticile celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, niste cazuri despre care citesc si fata de care multi isi exprima intr-un fel sau altul parerea”, scrie Irina Chitac pe Facebook.