Evenimentul Zilei > International > Fethullah Gulen ironizează ultima decizie a lui Recep Tayyip Erdogan
Fethullah Gulen ironizează ultima decizie a lui Recep Tayyip Erdogan

Fethullah Gulen ironizează ultima decizie a lui Recep Tayyip Erdogan

Predicatorul turc Fethullah Gulen, acuzat de regimul de la Ankara că a orchestrat lovitura de stat eşuată din 15 iulie din Turcia, a denunţat joi mandatul de arestare emis pe numele său de guvernul turc şi a estimat că este vorba despre un nou exemplu al autoritarismului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters.

''Este bine-cunoscut faptul că în Turcia instanţele nu dispun de independenţă judiciară, aşa încât acest mandat este încă un exemplu al orientării preşedintelui Erdogan spre autoritarism şi al îndepărtării sale de democraţie'', a spus Gülen.

Un tribunal din Istanbul a emis joi un mandat de arestare împotriva predicatorului Fethullah Gulen. În mandatul de arestare, fostul imam este acuzat că "a ordonat tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie", care a creat un vid de putere timp de câteva ore şi a dus la moartea a 272 de persoane. Aceste demers a deschis calea unei solicitări formale adresate SUA pentru extrădarea lui Gulen, pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl consideră duşmanul său.

Cei mai înalţi responsabili din Turcia au cerut deja de mai multe ori Statelor Unite extrădarea “teroristului” Gulen. SUA au solicitat Ankarei să furnizeze probe privind implicarea lui Gülen în tentativa de răsturnare a puterii.