Evenimentul Zilei > Actualitate > Festivalul de Teatru independent face revolutie culturala la Constanța. Asaltați de spectatori, Bleonț și Catone oferă două reprezentanții într-o seară iar Mălăele joacă în fața Teatrului de Stat
Festivalul de Teatru independent face revolutie culturala la Constanța. Asaltați de spectatori, Bleonț și Catone oferă două reprezentanții într-o seară iar Mălăele joacă în fața Teatrului  de Stat

Festivalul de Teatru independent face revolutie culturala la Constanța. Asaltați de spectatori, Bleonț și Catone oferă două reprezentanții într-o seară iar Mălăele joacă în fața Teatrului de Stat

Un fenomen nemaiîntâlnit are loc, de câteva seri, în Constanţa, spărgând mitul „la Constanţa nu există public de cultură”, anunță organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru Independent. Evenimentul cultural, aflat la prima ediție a demonstrat că, la malul mării, mii de constănţeni vor să vadă spectacole de teatru, indiferent de zi sau oră. Sute de oameni iau cu asalt în fiecare seară sala Teatrului de Stat ( 270 de locuri) din oraş, pentru a vedea spectacolele insă nu au loc. In fata protestelor organizatorii au gasit soluţii pentru a mulţumi pe cât mai mulţi.

Premieră pentru Bleonţ şi Catone – două spectacole în aceeaşi seară, la interval de 10 minute!!

Luni seara, peste 600 de persoane s-au strâns în faţa Teatrului de Stati, protestând împotriva sistemului “primul venit, primul servit”, cum s-a intamplat de sâmbătă. Marţi, situaţia s-a repetat, cu peste 800 de persoane doritoare de cultură, care se forțau să intre în sala neîncăpătoare a teatrului. Văzând mulţimea adunată şi care, în mod evident, nu avea cum să intre, Claudiu Bleonţ, binecunoscutul actor care a venit în festival cu “Un bărbat şi mai multe femei”, a iniţiat o propunere în premieră în România, pe care a şi anunţat-o publicului. Ajutat de bodyguarzi, s-a urcat pe un scaun şi a declarat: “Spectacolul se va juca de două ori”!

 

Şi aşa s-a întâmplat. La ora 22,30 după o pauză de doar 10 minute, Claudiu Bleonţ şi Magda Catone au semnat o premieră în experienţa lor de decenii de scenă. Un spectacol după celălalt, cu sala full, cu un public extraordinar, cu o energie debordantă, cu multă improvizaţie şi umor, o adevărată lecţie de interpretare actoricească, de joc, dăruire şi pasiune pentru teatru. Actorul a declarat, după terminarea reprezentanţiilor: “Nu mi s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva. Este o premieră pentru mine. În întreaga mea carieră nu am întâlnit o asemenea situaţie şi un asemenea public. Mulţumesc Constanţei şi constănţenilor pentru această sublimă experienţă”.

Horaţiu Mălăele duce revoluţia culturală la următorul nivel: scoate teatrul în stradă!”

Doritori să iasă în întâmpinarea publicului iubitor de teatru şi pentru că spaţiul nu le-a permis o altă variantă, organizatorii au propus un nou experiment: Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa – Blue Theatre se va încheia în stradă, în faţa Teatrului de Stat! Protagonistul evenimentului este Horaţiu Mălăele, cel care a fost de acord ca acest lucru să se întâmple, fiind mai mult decât încântat de fenomenul de la Constanţa. Municipalitatea, care susține festivalul, va devia traficul în zonă.

În acest context, celebrul actor a acceptat să scoată spectacolul său, “Sunt un orb” (sâmbătă, 10 septembrie 2016, ora 20.00), din sală în stradă, pentru ca toţi constănţenii care doresc să devină public şi să ia parte la un adevărat regal actoricesc să poată face asta. “Toţi oamenii trebuie să poată vedea un spectacol de teatru dacă îşi doresc. Este foarte important ca, dacă putem crea premizele pentru ca acest lucru să se întâmple, să o facem!”, au declarat organizatorii. In această seară constănțenii care reușesc să intre în sala de teatru îl pot urmări pe Florin Piersic Jr.in piesa sa “Freak Show”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.