Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a depus plângere penală pentru scutinul organizat în Radioul Public
- Anca Simionescu
- 8 iunie 2014, 13:31
Mai mulţi angajaţi au semnalat faptul că buletinele de vot erau numerotate pentru ca administraţia să cunoască cine şi cum a votat.
Într-un comunicat dat publicității, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind solicită instituţiilor abilitate ale statului, Ministerul Public şi Ministerul de Interne, să ancheteze modul în care au fost organizate alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune SRR.
„În data de 6 iunie 2014, Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România a sesizat organele de poliţie deoarece mai mulţi angajaţi ai Radioului Public au semnalat faptul că buletinele de vot erau numerotate pentru ca administraţia să cunoască cine şi cum a votat (vezi foto). Potrivit art.19 litera d din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziunii, votul salariaţilor pentru desemnaraea candidaţilor trebuie să fie secret.
Precizăm că în noaptea de 3 spre 4 iunie, Consiliul Director al SRR a modificat Regulamentul de desfăşurare a alegerilor, limitând dreptul angajaţilor de a-şi propune candidaţii şi implicit de a-şi alege reprezentanţii şi din afara instituţiei, aşa cum prevede legea, fapt ce a generat proteste din partea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Active Watch,Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice şi FRJ MediaSind, care au cerut Comisiilor de Cultură ale Parlamentului să reinstaureze legalitatea în SRR (vezi aici).
Rezultatul simulacrului de scrutin a fost previzibil: au fost alese ca reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie persoane apropiate conducerii, cum ar fi redactorul trimis de administraţia Miculescu să facă scandal la Dublin, Irlanda, la Congresul Mondial al Jurnaliştilor, unde era supusă votului o rezoluţie de protest împotriva abuzurilor din Radioul Public (vezi aici).
FRJ MediaSind solicită Parlamentului României să ia act de acest grav atentat la democraţie şi să pună capăt şirului de ilegalităţi comise de actuala administraţie în Radioul Public. Nenumăratele abuzuri ale conducerii SRR au generat ample proteste interne şi internaţionale, ceea ce a determinat FRJ MediaSind să ceară demiterea Consiliului de Administraţie şi a preşedintelui-director general, Ovidiu Miculescu (vezi aici), persoană declarată incompatibilă de către ANI, situaţie confirmată ulterior şi de Curtea de Apel Bucureşti.
FRJ MediaSind cere schimbarea în regim de urgenţă a Legii nr. 41/1994 pentru a depolitiza Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, deoarece aceste instituţii sunt plătite de public şi trebuie să servească intereselor publicului şi nu clasei politice”, se arată în comunicatul semnat de Comitetul Executiv FRJ MediaSind