Febra aftoasă, la granița României. Măsuri de urgență, luate de autorități
- Antonia Hendrik
- 7 martie 2025, 18:31

Febra aftoasă a ajuns la granița României. Ca urmare a confirmării cu acest focar din Ungaria, ANSVSA a luat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului la noi în țară.
Febra aftoasă, depistată într-o fermă de vaci
Febra aftoasă a fost diagnosticată în urma unor teste de laborator. În plus, pe data de 10 ianuarie, Germania a raportat primul focar de febră aftoasă după o perioadă de 36 de ani, într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aproape de orașul Berlin.
„Pe 6 martie 2025, Ungaria a notificat, prin intermediul Sistemului Mondial de Informaţii privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), despre apariţia unui focar de febră aftoasă într-o fermă de vaci de lapte din nordul Ungariei, în apropiere de oraşul Gyor, aproape de graniţa cu Slovacia. Boala a fost confirmată prin analize de laborator. De asemenea, menţionăm că, pe 10 ianuarie 2025, Germania a anunţat primul focar de febră aftoasă după 36 de ani, într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, situată în apropierea oraşului Berlin”, a transmis ANSVSA.
ANSVSA a dispus mai multe măsuri
ANSVSA a implementat măsuri pentru a preveni introducerea virusului acestei boli în România. Astfel, a fost dispusă instituirea de măsuri suplimentare de prevenție, precum:
- informarea reprezentanților principalelor asociații de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine din țară și despre obligativitatea de a anunța medicul veterinar despre animalele care prezintă modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalități;
- mediatizarea necesității și a obligației proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau orice caz de mortalitate;
- informări privind obligația proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalități, prin intermediul unor materiale printate (afișe, postere) care să fie postate la circumscripțiile de liberă practică, primării, biserici, etc.;
- transporturile de animale și produsele de origine animală dinspre zona de restricție (proximitatea localității Gyor pe o rază de 30 de km) sunt temporar suspendate;
- monitorizarea sporită a tuturor transporturilor de animale din speciile bovine, porcine, ovine și caprine din cadrul comerțului intracomunitar;
- intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale;
- comunicarea către operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine despre obligativitatea de a prenotifica DSVSA județeană oricare achiziție de animale din speciile mai sus menționate din Uniuniea Europeană. La fiecare transport de bovine, porcine, ovine și caprine, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic al tuturor animalelor.
Febra aftoasă, monitorizată de DSVSA județene
DSVSA județene vor desfășura informări în lanț pentru toți operatorii și instituțiile din județ. Aceste informări vor avea loc în cadrul întâlnirilor organizate de Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, la care vor participa reprezentanți ai principalelor asociații de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine, precum și ai operatorilor economici implicați în activitățile comerciale din județ.
În funcție de avansarea anchetei epidemiologice și de notificările primite, ANSVSA va comunica în teritoriu recomandări și instrucțiuni prin note de serviciu referitoare la evoluția febrei aftoase în Uniunea Europeană. Aceste măsuri vor fi puse în aplicare prin organizarea de întâlniri cu părțile implicate și interesate.
ANSVSA solicită operatorilor economici din România care desfăşoară activităţi comerciale cu rumegătoare paricopitate şi suine să acorde o atenţie deosebită instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin DSVSA judeţene, pentru a proteja efectivele de animale de această boală.
Orice suspiciune de febră aftoasă trebuie anunțată imediat
În România, există un Program Național de Supraveghere pentru febra aftoasă, parte integrantă a acțiunilor destinate supravegherii, prevenirii și controlului bolilor la animale, precum și a celor transmisibile de la animale la oameni, protecției animalelor și protecției mediului. Acest program include atât supravegherea activă, cât și cea pasivă a animalelor din efectivele indigene, precum și monitorizarea activă a animalelor provenite din comerțul intracomunitar.
„Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi zece zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de trei-şase zile”, se arată în comunicatul emis de către ansvsa.ro.