Atenţie crescători de animale. După 45 de ani, o boală periculoasă ameninţă populaţia României
- Carmen Andrei
- 11 aprilie 2017, 12:30
Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) atrage atenţia fermierilor români asupra pericolului de contaminare a mijloacelor de transport care exportă bovine vii în Algeria, unde a fost confirmat un focar de febră aftoasă, recomandând adoptarea unor măsuri urgente de protecţie la intrarea în ţară.
"Febra aftoasă este cea mai periculoasă boală pentru şeptel, produce cele mai mari pagube crescătorilor şi se poate transmite la om. Fermierii ACEBOP sunt alertaţi pentru că un număr semnificativ de animale vii din specia bovină sunt exportate din statele membre ale UE în această ţară şi există pericolul contaminării mijloacelor de transport, care la întoarcerea în UE pot difuza boala", se arată într-un comunicat al ACEBOP, citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii din Algeria a notificat OIE confirmarea unui focar de febră aftoasă - serotip A în partea de vest a teritoriului sau, în localitatea Relizane. Alertaţi de crescători, inspectorii veterinari au abatorizat 11 viţei şi o vacă. De asemenea, au fost distribuite de urgenţă 5.000 de doze de vaccin.
"Prin urmare, situaţia febrei aftoase în Algeria impune adoptarea unor măsuri urgente de protecţie la intrarea în ţară, cunoscut fiind faptul că virusul febrei aftoase este destul de rezistent în mediu şi difuzează foarte repede. Statele membre ale UE au datoria de a se asigura că operatorul sau conducătorul auto al unui vehicul de animale sau de nave pentru animale vii, la sosirea din Algeria, fie direct, fie după ce tranzitează Maroc sau Tunisia, furnizează autorităţii competente la punctul de intrare în UE dovada dezinfecţiei", susţin reprezentanţii ACEBOP.
Potrivit datelor ANSVSA, România nu a exportat în 2016 şi nici în 2017 bovine vii în Algeria, iar ultimul caz de febră aftoasă din ţara noastră a fost înregistrat în anul 1973.