Evenimentul Zilei > Actualitate > Noile tulpini SARS-CoV-2 pot da rezultate false la testarea COVID-19. Avertisment FDA
Noile tulpini SARS-CoV-2 pot da rezultate false la testarea COVID-19. Avertisment FDA

Noile tulpini SARS-CoV-2 pot da rezultate false la testarea COVID-19. Avertisment FDA

Noile tulpini ale SARS-CoV-2 pot da rezultate negative la testarea pentru depistarea COVID-19. FDA a lansat un avertisment pentru laboratoare și furnizorii de servicii medicale,

Autoritățile americane atrag atenția că noile tulpini SARS-CoV-2 pot da rezultate false la testele pentru depistarea infecției cu noul coronavirus. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) avertizează că noile variante ale SARS-CoV-2 ar putea să nu fie detectate la testare COVID-19. Potrivit unui comunicat, acest lucru este valabil inclusiv pentru tulpina descoperită în Marea Britanie. Cu toate acestea, arată specialiștii, vaccinurile autorizate pot fi efieciente și în aceste cazuri, ale noilor tulpini.

FDA a transmis o scrisoarea către laboratoarele și furnizorii de servicii medicale, menționând că varianta B.1.1.7 a fost asociată cu un risc crescut de transmitere. Analizele asupra trei teste COVID-19, autorizate în SUA, au stabilit că rezultatele pot fi influenţate de noile variante ale SARS-CoV-2. FDA avertizează că rezultatele testelor pentru depistarea COVID-19 ar putea da rezultate negative în cazul noilor tulpini.

În opinia specialiștilor, însă, „impactul nu pare să fie semnificativ”, după cum relatează CNN.

Dacă anumite tipare apar în rezultatele individuale ale testelor laboratoarele pot lua în considerare o secvențiere genetică suplimentară a specimenelor. Acest lucru „poate ajuta la identificarea timpurie a noilor variante la pacienți pentru a reduce răspândirea în continuare a infecției”.

„FDA va continua să monitorizeze variantele genetice ale virusului SARS-CoV-2 pentru a se asigura că testele autorizate continuă să ofere rezultate exacte pentru pacienți”, a declarat comisarul Stephen Hahn.

Vaccinurile SARS-CoV-2 sunt eficiente

Potrivit comisarul FDA, cadrele medicale lucrează pentru a diagnostica rapid pacienții infectați cu noile tulpini. În opinia sa, vaccinurile care au fost deja autoritzate de autorități pot fi eficiente și în cazul acestor tulpini.

„În timp ce aceste eforturi continuă, lucrăm cu dezvoltatori de teste autorizați și examinăm datele primite. Vrem să ne asigurăm că furnizorii de servicii medicale și personalul clinic pot diagnostica rapid și cu precizie pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Este vorba inclusiv de cei cu variante genetice emergente (varianta B.1.1.7)”.

Comisarul FDA, Stephen Hahn a precizat că datele actuale sugerează că vaccinurile COVID-19 pot fi eficiente împotriva acestor tulpini nou apărute.