Editura Evenimentul si Capital

ABUZURI ale FBI și ale Departamentului Justiției. Memorandumul declasificat din ordinul președintelui Donald Trump | DOCUMENTUL INTEGRAL

Christopher Steele, fostul agent britanic al MI6, colaborator al FBI
Autor: | | 2 Comentarii | 2236 Vizualizari

Memorandumul redactat de congresmenii republicani din Camera Reprezentanților a fost deszecretizat și publicat integral. Iată mai jos ce conține documentul respectiv.

Scop: Acest memorandum oferă informații importante despre fapte legate de inestigația în derulare a Comisiei privind Departamentul de Justiție și FBI și modul în care au folosit Legea de Supraveghere a Serviciilor Străine de Informații (FISA), în timpul alegerilor din 2016.

Concluziile noastre sunt detaliate mai jos și 1) ridică îngrijorări privind legitimitatea și legalitatea unor interacțiuni ale Departamentului Justiției (DOJ) și FBI cu Tribunalul pentru Supraveghere a Serviciilor Străine (FISC) și 2) reprezintă o încălcare problematică a procesului legal stabilit pentru a proteja cetățenii americani de abuzuri în procesul de acordare a mandatelor de supraveghere.

Ancheta: În 21 oct 2016, DOJ și FBI au cerut și au primit aprobare pentru un ordine ce autoriza supraveghere electronică a lui Carter Page, din partea FISC. Page este cetățean american, a fost consilier voluntar în campania președintelui Trump. Potrivit legii, solicitarea trebuia mai întîi aprobată de directorul sau adjunctul directorului FBI. Apoi trebuia aprobată de procurorul general, adjunctul procurorului general sau asistentul procurorului general pentru Divizia Securitate Națională, confirmat de Senat.

FBI și DOJ au obținut primul mandat FISA contra lui carter Page și trei mandate reînnoite de la FISC. Un ordin al FISA trebuie reînnoit, conform legii, o dată la 90 de zile și fiecare înnoire are nevoie de dovezi separate pentru a proba cauza. Directorul de atunci al FBI, James Comey, a semnat trei cereri la FISA, apoi directorul adjunct Andrew McCabe a semnat încă una. Procurorul general de atunci, Sally Yates, adjunctul procurului Dana Boente și procurorul Rod Rosenstein au semnat fiecare una sau mai multe cereri în numele Departamentului de Justiție.

Din cauza naturii secrete a activității de informații străine, cererile și înnoirile la FISC și FISA sunt clasiifcate.

Așadar, încrederea opiniei publice în integritatea procesului FISA depinde de capacitatea Curții de a cere guvernului să respecte cele mai înalte standarde, în special când este vorba despre interceptarea cetățenilor americani. Totuși, rigoarea FISC în a proteja drepturile americanilor, reînnoită o dată la 90 de zile, este dependentă de prezentarea în fața Curții a tuturor materialelor și a faptelor relevante. Acestea ar trebui să includă informații care ar putea fi favorabile ”obiectivului” cererii adresate FISA, informații cunoscute de guvern.

În cazul lui Carter Page, guvernul avea cel puțin patru oportunități separate pentru a furniza FISC date corecte despre fapte relevante. Totuși, conform concluziilor noastre, descrise mai jos, informații materiale și relavante au fost omise.

1) Dosarul redactat de Christopher Steele în numele Comitetului Național Democrat (DNC) și al campaniei lui Hillary Clinton a fost o parte esențială a solicitării adresate FISA. Steele a fost o vreme îndelungată o sursă a FBI, plătit cu 160.000 de dolari de către DNC și campania lui Clinton, prin intermediul firmei de avocatură Perkins Coie și a firmei de cercetări Fusion GPS, pentru a obține informații derogatorii despre legăturile lui Donald Trump cu Rusia.

a) Nici cererea inițială din octombrie 2016, nici cererile de înnoire a mandatului, nu au dezvăluit sau făcut vreo referință la rolul DNC, al campaniei lui Clinton, sau al unui partid/campanie despre finanțarea eforturilor lui Steele, deși originile politice ale dosarului Steele erau deja cunoscute de oficialii DOJ și FBI.

b) Cererea inițială către FISA notează că Steele lucra pentru o anumită persoană din SUA, dar nu spune nimic despre Fusion GPS și directorul Glenn Simprson, care era plătit de o firmă de avocatură (Perkins Coie), reprezentând DNC (deși DOJ știa la acea vreme că actori politici erau implicați în dosarul Steele). Solicitarea nu-l menționează pe Steele ca lucrând în numele - și fiind plătit de - DNC și campania lui Clinton, sau că FBI a autorizat, separat, plăți către Steele, pentru aceleași informații.

2) Cererea Carter Page către FISA cita, extensiv, un articol din 23 septembrie 2016, de pe Yahoo News, scris de Michael Isikoff, care vorbea despre călătoria lui Page din iulie 2016 la Moscova. Articolul nu confirmă dosarul Steele, pentru că este derivat din informațiile pe care însuși Steele le-a dezvăluit pentru Yahoo News.

Cererea Page la FISA susține incorect că Steele nu ar fi furnizat direct informațiile la Yahoo News. Steele a recunoscut, însă, într-un tribunal britanic, că el s-a întâlnit cu jurnalistul de la Yahoo News și de la alte publicații, în septembrie 2016, la indicațiile Fusion GPS. Perkins Coie știa despre contactele cu mass-media ale lui Steele, pentru că a găzduit cel puțin una dintre întâlniri, în Washington DC, în 2016, cu Steele și Fusion GPS, unde această problemă a fost discutată.

a) Steele a fost suspendat și apoi anulat ca sursă a FBI pentru ceea ce FBI numește cea mai gravă încălcare: dezvăluirea neautorizată către presă a relației sale cu FBI, într-un articol din 30 octombrie 2016 din Mother Jones, scris de David Corn.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI