Evenimentul Zilei > EVZ Play > „Față în față”. PNL moare, dar nu se predă. Va da viitorul președinte al României?
VIDEO

„Față în față”. PNL moare, dar nu se predă. Va da viitorul președinte al României?

În studioul EVZ, istoricul Florian Bichir și sociologul Mirel Palada au comentat cele mai noi cifre legate de viitorul scrutin al alegerilor prezidențiale. Klaus Iohannis se pregătește de finalul celui de-al doilea mandat de președinte și speră ca PNL să îl dea pe continuatorul său.

În opinia istoricului Florian Bichir, miza reală a acestei țări este cine va fi stăpânul la Cotroceni„. Un sondaj de ultimă oră realizat de institutul sociologului Mirel Palada relevă date interesante despre șansele PNL la viitoarele alegeri prezidențiale. Paradoxul este că, deși românii sunt destul de nemulțumiți de felul cum a gestionat pandemia, PNL stă bine în sondaje.

PNL e câștigătorul detașat al luptei comunicaționale. Presa e neobișnuit de cucernică. Ai un PNL puternic pe zona comunicațională, ai un PSD slab comunicațional, ai un USR înghesuit în subiecte negative”, a comentat sociologul Mirel Palada pe marginea celui mai nou barometru politic al momentului. Acesta a remarcat că PNL nu scade în sondaje, ci „călărește un val de succes intermediar. Au gestionat decent situația (n.r. – criza pandemică și economică). Presa a înclinat steagul”.

Un aspect relevant în context este și poziția președintelui. Iohannis începe să intre în ultima fază a guvernării sale, caracterizată prin lame duck (n.r. – un oficial ales al cărui succesor a fost deja ales sau va fi în curând) , cum a fost și Băsescu.

În opinia lui Mirel Palada, PNL este puternic, dar Orban slab, potrivit datelor sondajului. Jurnalistul Alecu Racoviceanu a nuanțat, precizând că de fapt PNL-ul lui Cîțu a crescut în sondaje, în vreme ce PNL-ul lui Orban rămâne ținta atacurilor.