Evenimentul Zilei > EVZ Special > Fără restricții de călătorie în UE. Ce condiții trebuie îndeplinite
Fără restricții de călătorie în UE. Ce condiții trebuie îndeplinite

Fără restricții de călătorie în UE. Ce condiții trebuie îndeplinite

Cetățenii vaccinați împotriva COVID-19 sau cei care provin din state cu o rată de răspândire minimă a infecțiilor provocate de coronavirus vor avea acces nerestricționat pe teritoriul Uniunii Europene.

Autoritățile din Uniunea Europeană propun ridicarea restricțiilor de călătorie pentru cetățenii străini vaccinați. Aceeași măsură, ridicarea restricțiilor de călătorie, este propusă și pentru cei care provin din țări cu situație epidemiologică bună. Comisia Europeană a recomandat, luni, ca cetăţenilor străini vaccinaţi complet anticoronavirus şi cei care provin din ţări cu o situaţie epidemiologică bună să li se permită să călătorească pe teritoriul Uniunii Europene . Acestora li se vor mai impune restricții suplimentare.

„Comisia (Europeană) propune să se permită intrarea în Uniunea Europeană din motive neesenţiale nu doar pentru toate persoanele care provin din ţări cu o situaţie epidemiologică bună, ci şi pentru toţi cei care au primit ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat în UE”, a informat executivul european într-o declaraţie de presă.

Potrivit sursei citate, ridicarea restricțiilor ar putea fi extinsă și pentru cetățenii care s-au imunizat cu vaccinuri care au trecut de procesul de listare al OMS.

„Aceasta ar putea fi extinsă la vaccinuri care au trecut de procesul de listare al OMS pentru folosirea de urgenţă. În plus, Comisia propune ridicarea… pragului referitor la numărul noilor cazuri de COVID-19 folosit pentru a stabili lista ţărilor pentru care pot fi autorizate toate tipurile de călătorii”, se mai menţionează în declaraţia executivului european.

Doar cetățenii din șapte state au acces pe teritoriul UE

În prezent, statele Uniunii Europene permit accesul pe teritoriul blocului comunitar doar pentru cetățeni din șapte state. Aceștia pot călători în vacanță sau din rațiuni neesențiale în cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Pentru a limita riscul „importării” de noi variante de coronavirus, Comisia a oferit totodată o nouă „frână de urgenţă”. Astfel statele europene vor putea introduce rapid restricții de călătorie pentru țările în care situația epidemiologică se deteriorează rapid.

Statele membre ale Uniunii Europene urmează să ia în discuție această propunere, urmând să-și dea acordul înainte ca să poată fi pusă în aplicare.