O echipă de 16 psihologi ai Organizației Salvați Copiii din Suceava, Iași, Timișoara, Târgu Mureș și București oferă consiliere și suport psihologic, conform unui protocol specific pentru situațiile generate de criză.  Acest serviciu se adresează părinților ai căror copii întâmpină dificultăți emoționale și comportamentale induse de izolarea socială, ca parte a măsurilor de prevenție a răspândirii Covid-19. Dar pot apela și alți adulți care simt nevoia de sprijin emoțional.

”Ne confruntăm cu o criză situațională multifațetată: virus necunoscut, posibilitatea de a ne infesta (noi sau cei apropiați nouă), îngrijorări pentru cei aflați la distanță, izolarea și distanțarea socială, îngrijorări legate de locul de muncă, de criza financiară anunțată, etc.

În asemenea situații care conduc la amplificarea stresului resimțit, adultul trebuie să fie o sursă de siguranță și confort pentru copil. Atât adultul cât și copilul pot experimenta, în situații de stres ridicat, stări precum: anxietate, neajutorare, furie, rușine/vinovăție, confuzie sau frică. Astfel că, în această perioadă este posibil să trăim mai frecvent aceste emoții negative, percepute neplăcut și stresant.

Sunt, de fapt, răspunsuri emoționale pe care oamenii le trăiesc în asemenea situații. Este absolut necesar să normalizăm emoțiile trăite, fără a încerca  să minimizăm situația, însă accentul trebuie pus pe aspectele pozitive, care țin de ceea ce poate face fiecare dintre noi, pentru a depăși criza și a-și menține echilibrul emoțional”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.

Salvați Copiii a creat și o secțiune de resurse utile pe site-ul său, cu sfaturi despre cum să facem față fricii în această perioadă, sau cum să le explicăm copiilor anxioși despre Covid-19. De asemenea, părinții găsesc aici informații utile pentru a-și da seama când copii lor sunt afectați.