Programul său electoral include o „Cartă a Familiei” în care sunt cuprinse numeroase măsuri pentru sprijinirea familiilor poloneze. Printre aceseta se află și un subcapitol intitulat „Protejarea copiilor de ideologia LGBT”.

Duda promite să „pună capăt propagandei ideologice LGBT în instituțiile publice” și „dreptul părinților de a decide în ce spirit să-și educe copiii”. El își afirmă credința că „mai presus de oricine, părinții sunt responsabili de educația sexuală a copiilor lor” și își manifestă sprijinul față de „influența decisivă a părinților asupra formei și conținutului cursurilor opționale din școli”.

De asemenea, Duda promite „sprijin familiilor care optează pentru școala de acasă (homeschooling)”.

Într-un alt capitol, Carta Familiei promite sprijin financiar pentru familii, pentru persoanele vârstnice și pentru părinții singuri.

Pe 10 iunie, Andrzej Duda le-a spus susținătorilor săi că sprijinul pentru familie este crucial pentru Polonia și că forma tradițională de familie va triumfa.

„Familia merită un sprijin special din partea statului”, a declarat el. „Familia protejează și construiește societatea.”

„Identitatea noastră ne-a ajutat să traversăm momentele dificile ale copilăriei. Familia poloneză a păstrat tradițiile noastre. Familia reprezintă o valoare deosebită care are nevoie de protecție specială din partea statului… Căsătoria este o relație între femei și bărbați, și așa va rămâne”, a conchis Duda.

Activistul polonez pro-viață, Jacek Kotula, consilier al districtului Karpackie din orașul Rzeszow, a declarat pentru LifeSiteNews că Duda este sincer în promisiunile sale în sprijinul familiei.

„Duda este un om foarte religios și nu va semna niciodată o lege pentru LGBT”, a declarat Kotula.

„El se luptă acum pentru viitorul poporului polonez, pentru sufletele tinerei generații a Poloniei. Președintele Duda sprijină, la fel ca majoritatea polonezilor, forma tradițională de familie.”

În schimb, principalul contra-candidat al lui Duda la președinție, primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, tot de 48 de ani, este un cunoscut promotor al agendei LGBT. Ca primar, el a introdus deja o educație sexuală progresistă în unele școli din capitală.

„Trzaskowski face parte din aripa stângă a Platformei Civice”, a spus ziaristul Krystian Kratiuk, citat de LifeSiteNews.

„Ca primar al Varșoviei, el a făcut multe pentru agenda LGBT, inclusiv semnarea «Cartei LGBT» care oferă persoanelor gay cazare în hosteluri speciale, accesul la școli cu educație sexuală, programe de toleranță și așa mai departe.”

Kratiuk afirmă că programul „Carta Familiei” al lui Duda este o formă de opoziție față de Trzaskowski, cu a sa „Cartă LGBT” și că actualul președinte, reprezentat al partidului conservator de guvernământ PiS (Lege și Dreptate) dorește să polarizeze opinia publică în jurul problemei familiei.

„Aceasta este o mișcare inteligentă și bună”, spune ziaristul.

„Carta Familiei asumă sprijin financiar și social pentru familii, dar conține și o declarație conform căreia căsătoria este întotdeauna o legătură doar între un bărbat și o femeie. Acest lucru este trecut și în Constituție, pe care orice președinte ar trebui să o respecte.”

Kratiuk crede că Duda și conservatorii aflați la guvernare au nevoie de sprijin, din cauza nemulțumirilor create de epidemia de COVID-19. Dar sondajele arată că este este mai bine plasat în sondaje decât activistul LGBT Trzaskowski.

„Desigur, astăzi Stânga este furioasă, considerând că Duda a semnat o «cartă homofobă»”, mai spune Kratiuk. „Dar nimeni, cu excepția Stângii nu se sinchisește în Polonia de «homofobie»: și, cu siguranță, nu alegătorii indeciși.”

Totuși Duda trebuie să-i convingă pe alegătorii pro-viață, dezamăgiți de tărăgănarea abordării de către partidul de guvernământ a legii care interzice avortul din motive de eugenie.

Potrivit sondajelor, în Polonia, doar 27,2% se pronunță în favoarea căsătoriilor homosexuale. În timp ce 75,8% dintre polonezi nu au nici o problemă în a accepta parteneriatele civile heterosexuale, 50% se opune parteneriatelor între persoane de același sex.

Mai mult, 73,1% dintre polonezi se pronunță împotriva adoptării copiilor de către cupluri homosexuale și numai 16,7% susțin această idee.