Evenimentul Zilei > International > Cum s-a gândit FACEBOOK să lupte cu TERORISMUL utilizând INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ
Cum s-a gândit FACEBOOK să lupte cu TERORISMUL utilizând INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

Cum s-a gândit FACEBOOK să lupte cu TERORISMUL utilizând INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

Răspunzând unor plângeri legate de faptul nu se face suficient de mult pentru ca pe platformele de socializare să nu mai fie conținut extremist, Facebook a anunțat, ieri, că va începe utilizarea inteligenței artificiale pentru a înlătura conținutul necorespunzător.

Inteligența aertificială va fi folosită împreună cu moderatori umani, care să monitorizeze conținutul pe baza postărilor una, câte una. Dar cei care dezvoltă aceste programe speră că folosirea IA va ajuta la înlăturarea conținutului nepotrivit, agresiv, scrie New York Times. 

Una dintre primele aplicații pentru tehnologie este identificarea conținutului care încalcă în mod clar termenii de utilizare ai Facebook, cum ar fi fotografiile și înregistrările video cu decapitări sau alte imagini îngrozitoare, și oprirea lor de la încărcarea pe site. „Din păcate, am avut foarte multe atacuri teroriste recent. Cu cât sunt mai multe atacuri, cu atât mai multe astfel de plângeri legate de rețelele de socializare și ce s epoate publica pe ele apar”, spune Monika Bickert, șefa departamentului de management al politcii globale a Facebook. 

Intelgineța artificială ar ajuta la identificarea unor fraze care ar fi nominalizate anterior ca fiind folosite pentru susținerea unei grupări teroriste. Același sistem ar putea învăța să identifice utilizatorii Facebook care asociază pagini sau grupări ce promovează conținut extremist sau care se întorc iar și iar la site, creând conturi false pentru a răspîndi acest conținut online.

„În mod ideal, tehnologia noastră va rezolva, cândva, toate aceste probleme”, a spus Bickert, adăugând că sistemele de monitorizare sunt acum în faza de dezvoltare.

Brian Fishman, managerul pentru politici antiterorism, a declarat că firma are o echipă de 150 de specialiști care lucrează în 30 de limbi diferite, pentru astfel de monitorizări. 

„Va fi benefic sau exagerat acest program?”, nu știm, spune Jillian York, director pentru libertatea de expresie la Electronic Frontier Foundation. „Vor încerca să descurajeze oamenii să se alăture grupurilor teroriste sau doar îi vor descuraja să posteze despre terorism pe Facebook?”, se întreabă ea.