Explicaţia pornirii criminale la avansurile sexuale ale homosexualilor. Cazul Ghindăreşti

Explicaţia pornirii criminale la avansurile sexuale ale homosexualilor. Cazul Ghindăreşti

Cazul de la Ghindăreşti, în care un bărbat a fost decapitat de un consătean pentru că i-a făcut avansuri sexuale, e unul dintre câteva zeci. Psihiatrii şi psihologii ştiu care e rădăcina violenţei.

S-a găsit făptaşul crimei din Ghindăreşti, Constanţa, cel care l-a decapitat pe fostul călugăr Alexe Artiom. E un bărbat din sat, îl cheamă Ivan Simion, are 52 de ani şi locuieşte singur, apropiaţii fiind plecaţi la muncă în străinătate.

Până să fie descoperit de poliţişti a stat tot timpul pe lângă ei, era un fel de ghid prin sat. Mai mult, pentru că din faţa casei sale se vedea mai bine ce fac criminaliştii în locul unde a fost descoperit cadavrul, i-a primit pe toţi gură-cască în curtea sa.

Motivul crimei: sexul

Ne puteți urmări și pe Google News

Sătenii spun despre omul acuzat de crimă că nu era nici pe departe un om violent. Motivul e unul şocant, Alexe Artiom i-a făcut avansuri sexuale, iar pe Simion l-a apucat instant o furie extremă. Astfel că, fostul călugăr a fost lovit cu ciocanul de mai multe ori, legat la mâini, iar apoi decapitat.

În România nu e primul astfel de caz. Avansurile sexuale ale gay-lor au fost pedepsite crunt şi i-au costat chiar viaţa. Mulţi dintre bărbaţi spun că ar răspunde violent dacă "s-ar da" vreun homosexual la ei. De unde vine această furie şi care este explicaţia violenţei extreme care porneşte instant? Psihologii şi psihiatrii au răspunsurile acestor refulări.

Atracţia între bărbaţi

În ceea ce priveşte cazul de la Ghindăreşti, psihiatrul Gabriel Diaconu, specialist la clinica Mindcare, crede că e vorba şi de o influenţă de natură religioasă. "În comunităţile rurale, morala este interpretată în cheie biblică: «Este păcat, este urât, iar păcătosul trebuie să moară», explică psihiatrul Diaconu.

Specialiştii spun că în fiecare om există, într-o formă latentă, o anumită doză de homosexualitate. "O persoană heterosexuală îşi atrofiază acea zonă, nu şi-o explorează niciodată sau, dacă apare, o împinge undeva în inconştient şi nu o lasă să ajungă la suprafaţă. În momentul în care primeşte o propunere sau nişte avansuri din partea unui homosexual, se simte lezat pentru că are impresia că, prin comportamentul lui, l-a provocat, i-a transmis un mesaj în sensul acesta", explică psihologul Keren Rosner, specialist la clinica Mentarex Consult.

Frăţia de sânge, camarazii

Medicul Diaconu spune că un heterosexual percepe un avans sexual, venit de la un homosexual, ca pe un act de agresiune psihică. "Nu neapărat pentru că există o homofobie, anxioasă, agresivă, faţă de alte orientări sexuale. Până şi cel mai heterosexual bărbat are ocazia să întâlnească, la un moment dat, un bărbat de care să se simtă atras. Evident că îşi va gestiona atracţia şi că nu va merge până într-acolo încât să consume relaţia sexuală sau să o intepreteze carnal", mai explică medicul Diaconu.

De asemenea, acesta spune că bărbaţii români îmbracă astfel de relaţii într-o haină spartană, războinică, "le pun într-o lumină mitologică a frăţiei de sânge, a camarazilor de arme".

Furia şi revolta

Bărbaţii heterosexuali tratează avansurile venite la un gay ca pe o ofensă, o jignire legată de masculinitatea lor. "Se simte ameninţat, e tentat să creadă că masculinitatea lui nu este destul de puternică, de evidentă. În altă ordine de idei, poate fi vorba şi de cei care îl privesc şi pot să-şi facă o anumită imagine despre el. Şi atunci acţionează cu violenţă, apare furia şi revolta", concluzionează psihologul Rosner.

Singura scăpare dintr-o situaţie de acest gen este autocontrolul şi educaţia.

"Începea să se dezbrace şi am văzut negru în faţa ochilor. Am luat ciocanul şi i-am dat în cap." IVAN SIMION, ucigaşul călugărului Artiom

ALTE CAZURI

Vânat cu puşca după o partidă de sex oral

20 NOIEMBRIE 2011, IAŞI. Doi tineri l-au luat la bătaie pe un amic după ce acesta le-a propus să facă sex cu el. Unul dintre cei doi agresori a scos un cuţit şi l-a înjunghiat. Medicii nu au mai putut face decât să constate decesul.

22 APRILIE 2011, HARGHITA. Viceprimarul localităţii harghitene Joseni, Zsolt Csala, a fost găsit mort în cabana sa de vacanţă. A fost împuşcat de mai multe ori în abdomen, în picioare şi în spate.

Anchetatorii au descoperit o crimă făcută ca în filme, iar motivul e unul e extrem de ciudat. În urmă cu aproximativ 3 ani, într-o seară, cel acuzat de crimă, Robert Lorincz, a băut cu viceprimarul. După ce s-au ameţit bine, Csala a început să-i facă sex oral lui Lorincz, ceea ce, potrivit anchetatorilor, i-a provocat acestuia "o profundă stare de indignare".

După mai bine de trei ani s-a răzbunat, şi-a luat carabina, şi-a pus o cagulă pe faţă şi a stat la pândă printre copacii din apropierea cabanei viceprimarului. L-a rănit când a ieşit afară, apoi a fugit după el în casă şi l-a împuşcat mortal.

31 OCTOMBRIE 2009, CONSTANŢA. Doi tineri din Constanţa l-au luat la bătaie pe un bărbat de 39 de ani, după ce acesta le-a propus să facă sex cu el. Victima a murit în chinuri, suferind peste 32 de fracturi de organe si de ţesuturi interne. 84% din 1.400 de persoane, chestionate pentru un studiu, nu ar bea apă după un homosexual, iar 56% nu ar lua masa cu acesta