Experții CDC nu se pot înțelege asupra vaccinului Pfizer. Nu se știe când va fi necesară a treia doză

Experții CDC nu se pot înțelege asupra vaccinului Pfizer. Nu se știe când va fi necesară a treia doză

În opinia companiei Pfizer, s-ar putea ca cei inoculați cu vaccinul produs de Pfizer/ BioNTech să aibă nevoie de o doză încă din această toamnă. Cu toate acestea, un grup consultativ al CDC ar putea să aibă altă părere, au arătat analiștii de la Bernstein într-un raport, scrie Fierce Pharma.

Nimeni nu este complet sigur când va fi nevoie de un rapel, dar este posibil ca unii dintre cei care au fost vaccinați devreme să aibă nevoie de o doză suplimentară încă din septembrie sau la aproximativ 8-12 luni după inocularea inițială, a declarat recent CEO-ul Albert Bourla pentru Axios. CEO al companiei Pfizer, Bourla, a avertizat că aceste predicții sunt preliminare.

S-a constatat că mai multe variante ale SARS-CoV-2, coronavirusul răspunzător de COVID-19, s-au răspândit mai rapid decât tulpina inițială. Acest lucru a cauzat unele îngrijorări cu privire la rezistența dozelor inoculate în prezent. Problemele determinate de pandemie au dus urgentarea cercetărilor în privința rapelurilor. Acest lucru este valabil atât la doza suplimentară pentru virusul original cât și la o versiune modificată.

Pfizer lucrează la două strategii diferite de rapel despre care anticipează că ar putea duce la creșterea vânzărilor dincolo de nevoile imediate a pandemiei. Acestea sunt a treia doză de 30 mg din vaccinul său actual și o doză actualizată care vizează varianta beta, identificată pentru prima dată în Africa de Sud. Compania așteaptă primele date despre imunogenitate pentru ambele studii încă din iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Producătorul de medicamente a susținut, în general, că vor fi necesare rapeluri „pe măsură ce concentrația în sânge a anticorpilor scade, pentru a se asigura că populația să nu poate purta virusul și astfel epidemia se poate stinge mai repede”.  Analiștii de la Bernstein, spun că nu este ceea ce recomandă Comitetul consultativ al CDC pentru practicile de imunizare (ACIP).

Rapel necesar în cazul scăderii eficacirății vaccinului

Este probabil că un rapel va fi necesar odată ce va fi demonstrată o scădere a eficacității, nu doar un răspuns în scădere al anticorpilor, au spus experții CDC. Pot fi necesare, de asemenea, repeluri dacă există o variantă asupra căreia să nu aibă efect vaccinul.

În prezent, nu există dovezi care să sugereze că este nevoie de un rapel, au spus experții. Cu toate acestea, rapelurile ar putea fi în curând adecvate pentru unele populații. Pentru a fi sigur, cei mai buni experți ai sănătății publice din țară vor continua să monitorizeze situația.

„Deocamdată, se pare că, dacă se acceptă concluzia ACIP, intensificarea frecventă ar fi recomandată numai pentru grupurile cu risc special (vârstnici, imun-suprimate) sau dacă aflăm că boala simptomatică urmează rapid scăderii anticorpilor, ceea ce este mai puțin probabil” au precizat analiștii de la Bernstein.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a declarat pentru Fierce Pharma:

„Opinia actuală a companiei este că până când vom vedea o reducere a circulației SARS-CoV-2 și a bolii COVID-19, credem că este posibil să fie necesară o a treia doză, un întăritor al vaccinului nostru, pentru a oferi protecție împotriva COVID-19.‟

Potrivit unui nou studiu publicat luni în Nature, vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna par să declanșeze un răspuns imun puternic și durabil în organism. Cercetătorii au descoperit că vaccinarea a dus la niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți eficienți împotriva a trei variante ale virusului, inclusiv varianta beta.