Evenimentul Zilei > Economie > Experții aruncă pe piață cel mai negru scenariu, după relaxarea restricțiilor
Experții  aruncă pe piață cel mai negru scenariu, după relaxarea restricțiilor

Experții aruncă pe piață cel mai negru scenariu, după relaxarea restricțiilor

Expertul Andrei Kortunov, directorul general al think-tank-ului Consiliul rus pentru Afaceri Internaționale, estimează că Europa și Rusia vor fi grav afectate economic din cauza pandemiei de coronavirus.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV 2 din Federația Rusă se semnalează la Moscova. Vârful crizei COVID-19 este așteptat peste două trei, săptămâni. În ultimele 24 de ore numărul cazurilor de coronavirus în Rusia a crescut cu 5.849 la 68622, cel al deceselor, cu 60 la 618, iar al bolnavilor vindecați, cu 677 la 5568. Ca numărul total de cazuri, Rusia se află pe locul zece în lume.

Vicepremierul Tatiana Golikova a recunoscut că populația este obosită deja de restricții și a cerut experților medicali să aprecieze când și cum ar putea fi acestea ridicate. În același timp, președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a declarat că restricțiile vor fi ridicate gradual, fără a menționa însă când și cum.

Efectele coronavirusului se suprapun în Rusia scăderii dramatice a prețului la petrol de care depinde bugetul rus. Conform estimărilor Ministerului Economiei, Rusia pierde în actualele condiții circa 1,3 miliarde de dolari pe zi.

„Din punct de vedere strict economic, se poate spune că Rusia și Uniunea Europeană vor marca probabil anul acesta cifre profund negative. Scăderea economiei poate fi de şase, şapte, poate mai multe procente, și le va fi greu să iasă din această criză.

În Rusia și Uniunea Europeană lipsesc driverele necesare pentru aceasta aşa cum există, de pildă, în China. Noi vedem cum economia chineză se relansează, în timp ce economiile rusă și europeană continuă să se cufunde în această criză”, a declarat expertul Andrei Kortunov, pentru Radio România Actualități.