Evenimentul Zilei > Actualitate > Experiment EVZ în cătunul cu un singur suflet. Cu cine votează Petru Teleu, moșul care nu i-a văzut niciodată pe candidați
Experiment EVZ în cătunul cu un singur suflet. Cu cine votează Petru Teleu, moșul care nu i-a văzut niciodată pe candidați

Experiment EVZ în cătunul cu un singur suflet. Cu cine votează Petru Teleu, moșul care nu i-a văzut niciodată pe candidați

Fără curent electric și fără televizor, moș Petru nu-și bate capul cu alegerile prezidențiale. Trăiește singur într-un cătun din Munții Poiana Ruscă și, zilele trecute, i-a văzut pentru prima oară pe toți cei 14 aspiranți la Cotroceni.

Petru Teleu are 85 de ani. De doi ani trăiește singur-singurel într-un cătun din Munții Poiana Ruscă. Copileț se numește locul și e la doi kilometri și jumătate de satul Muncelu Mic, comuna Vețel. Aici n-a fost niciodată curent electric. Și nici n-o să fie. Aparatul de radio al bătrânului nu mai merge demult, iar la televizor se mai uită doar așa, din douăn două săptămâni, când mai găsește puterea să bată drumul până-n sat, la niște prieteni, ca să mai vadă câte un jurnal de știri.

Petru Teleu e total rupt de lume. Așa a crescut, așa a trăit și acum i s-ar părea extrem de ciudat să vină cineva să-i bată-n poartă ca să-i ceară votul. Nu i s-a întâmplat niciodată asta. Habar nu are care-i sunt opțiunile la alegerile din 2 noiembrie. De interesat, pare că-l interesează mult politica, dar de votat votează doar cu cel pe care-l știe. Și îl știe doar pe Victor Ponta. EVZ i-a arătat fotografii pe coli A 4 sau A 5 cu fiecare dintre cei 14 candidați. Doar pe Ponta l-a recunoscut cu ușurință. De Vadim Tudor și-a adus cu greu aminte, iar pe Teodor Meleșcanu spune că parcă l-a mai văzut o dată, pe undeva. Pentru prima dată-n viața lui le-a văzut pe Monica Macovei și Elena Udrea, declarându- se șocat de faptul că două femei vor să conducă țara. William Brînză, Constantin Rotaru, Kelemen Hunor, Mirel Mircea Amăriței, Szilagyi Zsolt, Călin Popescu – Tăriceanu, Gheorghe Funar și Klaus Iohannis sunt în aceeași situație: niște iluștri necunoscuți pentru Petru Teleu din cătunul Copileț. Nici măcar imaginea lui Dan Diaconescu „Senzaționescu” nu-i spune absolut nimic.

La TV, o dată la două săptămâni

Peste 30 de oameni „cu tăt cu ăi mici” erau în cătunul Copileț în urmă cu 80 de ani. Deși e la doar 2,5 kilometri de un sat cândva mare, Muncelu Mic, cătunul a rămas fără linie de curent electric. Petru Teleu și soția lui, Cornelia, au rămas singuri în cătun, cu vreo patru ani în urmă. De doi ani și nevasta lui a trecut pe lumea cealaltă. „Mi-i urât, măi, copiii. Tare urât mi-i sângur. Miam luat o fluierice să mai cânt, da’ și p-aia nu mai șciu unde-am pus-o. Câteodată, mă iau șî mă duc în sat, la niște prieteni, de mă mai uit la televizor. Nu mă-ntrebați la ce program mă uit, că habar nu am cum să cheamă. Da’ la programu’ ăla l-am văzut pă Ponta, de-aia-l știu”. Petru Teleu spune că, după Revoluție, nimeni, absolut nimeni n-a venit în sătucul lui să-i ceară votul. Nici la locale, nici la prezidențiale, nici la parlamentare. Alegerile europarlamentare nu știe ce sunt.

„Îi cărunt, însamnă că-i bătrân”

Cu răbdare, am început să-i prezentăm lui nea’ Petru fiecare fotografie, cu fiecare candidat.

Se nimerește ca prima să fie cu Teodor Meleșcanu: „Nu-l știu. Îi cărunt, însamnă că-i bătrân, însamnă c-ar putea să fie prășădinte. Da’ nu-l știu, că dacă n-am brătăluit (trăit aproape de… – n.r.) cu el…”. În a doua fotografie apare C.V. Tudor. Reacția este cam aceeași. Abia după ce-i spunem despre cine e vorba își amintește: „Eiiii, ăsta-i ăla de-o vrut să fie prășădinte și n-o putut, acuma, ceva mai demult, nu?”.

La rând apare Dan Diaconescu, iar decizia bătrânului care trăiește de-o viață întro casă situată la doi kilometri și jumătate de linia electrică este hotărâtă: „Ăsta-i pre tânăr ca să fie prășădinte”. Urmează poza lui Kelemen Hunor. Petru Teleu spune că habar nu are cine este. După ce i se explică, pe un ton aproape rușinos, zice: „Păiii, io zâc c-ar fi mai bine să punem unu’ de-al nost’, român”.

Apoi, bătrânul este blocat de-a dreptul când îl vede pe Constantin Rotaru: „Asta cine mai e?”. Își revine abia după ce îi mărturisim că nici noi nu prea avem habar cine e individul. În fața imaginii lui William Brânză reacția este aceeași ca la Dan Diaconescu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: