26 iunie

 

Există un cuvânt în limba irlandeză, ”Meitheal”. Surfing pe al doilea val. HOROSCOPUL LUI DOM’  PROFESOR

Pe 26 iunie s-au născut  Mildred „Babe” Zaharias, Pearl S. Buck, Abner Doubleday, Willy Messerschmitt, Temistocle Popa, Petre Pandrea, Vasile Ghe. Radu.

Pe 26 iunie ne silim să-l amintim pe Cuviosul David din Tesalonic, care, prin ascetism stâlpnic, vieţuind trei ani într-un migdal, a dobândit darul facerii de minuni, fiind sfătuitorul multora. Se pare că numitul David a fost primul consultant politic, atestat documentar „pre mulţi ajutând şi vindecând cu sfatul”!  Şi mai este, în calendarul creştin-ortodox şi Sf. Ioan, Ep. Goţiei, de bună amintire!

Și de data asta, nimic, în „Kalendar”!

Astăzi, 26 iunie, este Ziua Drapelului Naţional. Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Îmi amintesc, în State, câtă grandoare se dădea zilei similare. Cum toată lumea arbora acasă drapelul „Stars and Stripes” şi se petrecea, se spuneau poveşti eroice, din război, la un grătar. Ferească Dumnezeu să uiţi să scoţi drapelul în faţa casei! Eu am tricolorul mereu arborat, în sat a devenit un loc de referință ”ne întâlnim la drapel”, asta înseamnă că la răspântia către Slon și Cerașu, lângă Primărie, în fața drapelului meu. Este un tricolor frumos, toate drapelele patriei mele sunt frumoase!

Se pare că prima dată tricolorul a fluturat aici, în Prahova, în apropiere, arborat de un mason din Marele Orient, francezul Jean Alexandre Vaillant. Era pe 29 iulie 1839. Pe 26 iunie 1848, Guvernul Revoluționar a decretat ca:  ”tricolorul – roșu carmin, galben deschis și albastru închis – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical, Franța, Italia și Belgia.”

Acum, trebuie să fiu drept, în localitatea din Prahova submontană unde îmi fac stagiul de pustnic în rodaj, sunt mai multe tricoloruri, prin ogrăzile oamenilor, fluturând mândru. Acum nu vreau să fiu un personaj al lui Caragiale și să număr steagurile: ”două la primărie, unul la școală, unul în ogradă la nea Roșu, unul la Poliție… și așa mai departe!” La mai multe steaguri, oriunde în România!

Astăzi îl mai pomenim şi pe celebrul inginer german Wilhelm Emil „Willy” Messerschmitt. Avionul proiectat de el, Me Bf 109, în anul 1934, a fost regele cerului în al Doilea război mondial. Lui Willy guvernul german i-a dat toate sumele necesare pentru perfecţionarea continuă a prototipului, nu cum s-a întâmplat cu IAR-80!

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE