Eșec total la execuția unui condamnat la moarte! Nu i-au găsit vena după opt încercări!

Eșec total la execuția unui condamnat la moarte! Nu i-au găsit vena după opt încercări! Sursa foto Dreamstime

Thomas Creech, un american condamnat la moarte pentru o crimă oribilă, a fost salvat de la execuție de… venele lui! Administrația Penitenciară din Idaho a încercat de opt ori să îi găsească o venă pentru a i se injecta soluția letală, dar fără succes.

Eșec total la execuția unui condamnat la moarte! Nu i-au găsit vena după 8 încercări!

Un condamnat la moarte a scăpat de moarte în ultima clipă

Vă vine să credeți? Un bătrân de 73 de ani, condamnat la moarte pentru o crimă oribilă, a fost salvat de la execuție de... venele lui!

Da, ați citit bine! Thomas Creech, un american din statul Idaho (unul din statele cu cele mai conservatoare populații), a fost pus pe patul morții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar nu i-a fost găsită nicio venă pentru a i se injecta soluția letală, potrivit CNN.

Condamnatul la moarte scapă ca prin urechile acului

Administrația Penitenciară din Idaho a încercat de opt ori să îi găsească o venă pe brațe sau pe picioare, dar fără succes. Astfel, execuția a fost oprită, pentru că nu se putea face în termenul legal.

Directorul închisorii, Josh Tewalt, a spus că nu știe când va fi reprogramată execuția, care ar necesita un nou ordin.

Un reporter care a asistat la scena șocantă a spus că bătrânul nu părea să sufere, dar s-a plâns de o ușoară durere de picioare.

O altă execuție ratată, în Alabama

Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva în SUA, țara care încă mai aplică pedeapsa capitală. În noiembrie 2022, Kenneth Smith, un alt condamnat la moarte, a fost executat prin inhalare de azot, după ce nu i s-a putut administra injecția letală.

Smith a fost condamnat în 1996 pentru uciderea unei femei la ordinul soțului ei. Execuția lui prin azot a fost o premieră mondială, care a stârnit furia organizațiilor pentru drepturile omului.

În 2023, în SUA au avut loc 24 de execuții, toate prin injecție letală. Nu este cunoscut câte dintre ele au fost efectuate prin procedee corespunzătoare.

În ce state democratice este legală pedeapsa cu moartea?

În Statele Unite , pedeapsa cu moartea este legală în toată republica la nivel federal. Dar este practicată în 27 de state (Texas, Alabama, Florida, Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord, Nebraska, South Dakota, Missouri, Arkansas, Oklahoma și Kansas +  Samoa Americană).

Este, de asemenea, o pedeapsă legală pentru unele infracțiuni de natură militară.  Pedeapsa capitală a fost abolită în 23 de state și în capitala federală, Washington, DC.

Se aplică de obicei doar pentru cele mai grave infracțiuni, cum ar fi crima calificată.  Statele Unite sunt una dintre cele patru democrații avansate, alături de Japonia , Singapore și Taiwan în care pedeapsa cu moartea este aplicată în mod regulat.