Editura Evenimentul si Capital

ULTIMUL condamnat la moarte din Europa. STUDENT de 23 de ani împuşcat de plutonul de execuţie, în urmă cu o săptămână | VIDEO

14-04/pavel-465x390
Autor: | | 133 Comentarii | 113605 Vizualizari

Pavel Seliun, în vârstă de 23 de ani, din Belarus, a fost condamnat la moarte prin împuşcare. Execuţia tânărului a stârnit reacţii din partea familiei, dar şi a organizaţiilor din Uniunea Europeană, deoarece rudele nu au fost anunţate de moartea studentului.

Pavel Seliun a primit anul trecut pedeapsa capitală, însă abia săptămâna trecută a fost executat. Revoltător în acest caz este şi faptul că familia nu a ştiut nimic despre ora şi ziua în care a avut loc execuţia. Tânărul a fost condamnat pentru că şi-a ucis iubita şi pe amantul acesteia.

După ce şi-a omorât iubita, Paul l-a ucis pe bărbatul cu care femeia întreţinea relaţii sexuale, i-a tăiat corpul în bucăţele, iar capul l-a fiert şi l-a purtat într-o geantă.

În momentul în care a fost arestat, poliţiştii au găsit asupra lui această parte a corpului.

Pentru dubla crimă, studentul a primit pedeapsa cu moartea. Ca şi în perioada sovietică, momentul în care loc execuţia nu este făcut public, iar trupul nu este dat rudelor.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Pavel. Familia a aflat că acesta a murit după o săptămâna. Mama tânărului a declarat că avocatul studentului a venit să-l viziteze, însă a aflat că acesta era de deja mort.

"Eu sunt sigură că în ţara noastră condamnarea la moartea trebuie anulată, iar pentru faptele săvârşite oamenii să plătească altfel", a declarat mama lui Pavel Seliun, Oxana Rudovici, pentru presa străină.

Pedeapsa cu moartea în Europa

Belarus rămâne singura ţară europeană care aplică pedeapsa cu moartea. Parlamentul European solicită Kazahstanului şi Letoniei să modifice dispoziţiile din legislaţia lor naţională care permit încă aplicarea pedepsei cu moartea pentru anumite crime în circumstanţe excepţionale.

Pe 10 octombrie se sărbătoreşte Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea

"Pedeapsa cu moartea există încă în 43 de ţări din întreaga lume, iar cele mai multe execuţii au avut loc în China, Iran şi Irak; numai în China au avut loc 5000 de execuții, respectiv 88% din numărul total al execuţiilor în lume. Iranul a executat cel puțin 402 persoane, Irakul cel puţin 77, iar Arabia Saudită cel puțin 69", se menţionează într-o rezoluție a Parlamentului European.

Alte state menţionate în rezoluţie care încă aplică pedeapsa cu moartea sunt: Egipt, Malaiezia, Sudan, Tailanda, Coreea de Nord, Vietnam, Japonia și Statele Unite (pedeapsa cu moartea se aplică încă în 35 state din cele 50 ale SUA, deși 4 dintre ele nu au mai efectuat execuții din 1976).

Lupta împotriva pedepsei cu moartea - o prioritate în cadrul politicii privind drepturile omului

UE este principalul susţinător al eforturilor depuse de organizaţiile societăţii civile în cadrul luptei împotriva pedepsei cu moartea, una dintre prioritățile tematice pentru asistență ale Instrumentului European pentru Democrație şi Drepturile Omului (IEDDO). Din 1994, peste 30 de proiecte la nivel internaţional au fost finanţate prin IEDDO, cu un buget de peste €15 milioane, se arată scris pe site-ul Parlamentului European.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI