Evenimentul Zilei > Actualitate > Executat cu legea în mână. Cazul bolnavului psihic împușcat de polițiști
Executat cu legea în mână. Cazul bolnavului psihic împușcat de polițiști

Executat cu legea în mână. Cazul bolnavului psihic împușcat de polițiști

A făcut multă rumoare incidentul în urma căruia un bărbat a fost împușcat după ce a atacat doi polițiști cu o foarfecă. Soluția aleasă, de a-l anihila pe un bolnav psihic cu pistolul, iscă multe semne de întrebare ale căror răspunsuri se regăsesc în lege.

Sub „umbrela” stării de urgență, un echipaj de poliție a comis-o din nou. De această dată grav. Un om a fost împușcat mortal în imobilul în care locuia, un apartament situat în complexul hotelier Monte Carlo.

„Este un imobil în care se află un hotel, dar câteva dintre etaje sunt proprietate privată. Acolo are sora lui un apartament”, au explicat, pentru evz.ro, surse judiciare.

Victima polițiștilor este Alexandru Gâzdac, de 37 de ani, cel care, în anul 2016, a intrat intenționat cu mașina în poarta principală de la Palatul Victoria. Atunci, după ce a fost imobilizat, el și-a scandat numele și a spus că gestul său a fost „un manifest cu privite la amenințările teroriste asupra României”. După ce a fost supus unui control psihiatric, acesta a fost obligat de instanță să urmeze un tratament de specialitate.

Cert este că, potrivit informațiilor evz.ro, Alexandru Gâzdac era știut de polițiștii de la Secția 5, pe raza căreia se află imobilul. Era știut cu afecțiuni psihice, iar polițiștii au mai intervenit la aceeași adresă. O spune și un prieten de-al victimei care a povestit că Alexandru a fost târât pe scări de polițiști, cu ceva vreme în urmă, în urma altei sesizări la 112.

De această dată, însă, un polițist a ales să tragă. Fără să fie de față un psiholog, negociator al Poliției Capitalei.

„Momente ca acestea sunt semnale de alarmă pentru noi, atât ca  specialiști cât și că membri ai comunității”, au explicat psihologi consultați de evz.ro.

Am întrebat la Poliția Capitalei ce s-a întâmplat, dincolo de comunicatul de presă oficial.

„A fost o îmbulzeală în care polițiștii încercau să îl imobilizeze pe cetățean. Un polițist a fost înjunghiat în mână, iar al doilea în picior. L-au somat verbal și, apoi, au tras focuri de armă, de avertisment, pe lângă el. Atunci când a vrut să lovească din nou, polițistul a tras, iar glonțul l-a lovit în zona toracelui. Nu pot să vă spun mai mult, întrucât ancheta este în derulare, sub supravegherea  procurorului”, ne-a declarat comisar șef Diana Sarca, șefa Serviciului Informare şi Relaţii Publice din Poliției Capitalei.

La rândul lui, procurorul Codruț Popoiu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București a precizat, pentru evz.ro, că s-a deschis un dosar penal în care sunt analizate toate elementele, inclusiv modul în care au acționat polițiștii.

„Până în acest moment, nu sunt elemente care să conducă la incriminarea polițistului. Dar, cu siguranță, pe baza probelor pe care le vom administra se va putea stabili și modul în care a acționat respectivul agent, dacă a respectat sau nu reglementările legale”, a precizat procurorul Codruț Popoiu.

Despre felul în care au acționat polițiștii sunt semne de întrebare…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE