De teamă sau conștienți de riscul la care se expun, în plină pandemie de Coronavirus, mulți români stau acasă și respectă recomandările autorităților. Drept dovadă, în stare de urgență era aproape pustiu când am ieșit la cumpărături, cu adeverința pe propria răspundere în buzunar. În fața supermarketului din apropierea casei am întâlnit trei oameni pe o bancă. Unul este pensionar medical, mi-a zis. Altul, spunea că a fost maistru militar, nevoit, acum, să își asigure existența muncind cu ziua. Celălalt s-a ferit să îmi vorbească.

Pensionarul, Ion Bradu, mi-a arătat o hârtie, o declaraței pe propria răspundere scrisă pe o foaie mototolită, ruptă dintr-o agendă. A venit, zicea el, să își ia cartofi. Mi-a arătat și sacoșa. „V-a întrebat cineva despre declarație, vreun polițist local, vreun jandarm, vreun polițist…”, l-am întrebat. „Da. Dar nu mi-au zis nimic”, a răspuns omul.

Stă singur, spunea el, într-un bloc din apropiere. Nevasta „a plecat la soacră-mea, că e mai sigur acolo”.

Zicea că se păzește de Coronavirus. Stă mai mult în casă. Dar iese la cumpărături.

Lângă el, pe bancă, stătea Ovidiu Romeo Budaciu. Spunea că a fost „maistru militar clasa I”…Ne-a spus și numărul ultimei unități din care a făcut parte.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE