Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Secret din comunism, dezvăluit după 60 de ani. Mărturii uluitoare | VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Secret din comunism, dezvăluit după 60 de ani. Mărturii uluitoare | VIDEO

Una dintre cele mai impresionante povești din timpul anilor de teroare din comunism a fost relatată de un fost deținut politic. În exclusivitate pentru evz.ro, acesta a dezvăluit un secret ascuns timp de peste 60 de ani

O întâlnire cu un veteran al închisorilor din comunism mi-a prilejuit aflarea uneia dintre cele mai impresionante povești din perioada de teroare, instaurată în timpul anilor 50, în România. Ion Baurceanu, acum în vârstă de 89 de ani ne-a povestit cum a cunoscut-o pe Gertud Bader, o adolescentă care, la 17 ani, a fost arestată pntru că a ajutat zeci de deținuți de la Penitenciarul Gherla.

Foștii deținuți au denumit-o: „Îngerul închisorilor comuniste”. Alții, au spus despre ea că a fost o adevărată eroină. Mai ales că și-a riscat viața pentru a-i ajuta pe deținuții politici încarcerați la Penitenciarul Gherla.

Însă, peste ani, Ion Baurceanu a relatat, în exclusivitate pentru evz.ro, cum a fost trădată chiar de către unul dintre cei pe care l-a ajutat.

„N-am cunoscut-o personal, dar o vedeam și comunicam cu ea prin fereastra celulei 87, în care eram închis. Am corespondat cu ea abia după 1989, iar în 2013, după 55 de ani, m-a sunat și i-am auzit vocea”, povestește, acum Ion Baurceanu.

Greti, așa cum i se spunea în familie, a fost o elevă rebelă și locuia în casa părinților, situată peste drum de Penitenciarul Gherla.


Exclusiv. Ordinul secret al generalului Iulian Vlad. Mărturia unui fost deținut politic despre fostul șef al Securității / VIDEO

Exclusiv VIDEO. Fostul deținut politic care înfruntă Coronavirus. Drama care îl scoate zilnic din casă


La sfârșitul anilor ’50, ea a găsit o modalitate ingnioasă prin care a reușit să schimbe mesaje cu câțiva deținuți ce primiseră pedepse grele pentru „uneltire contra orânduirii socialiste”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: