Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Nicolae Ceaușescu și cântarul de aur! Aventurile clanului Ceaușescu după Revoluție
VIDEO

Exclusiv. Nicolae Ceaușescu și cântarul de aur! Aventurile clanului Ceaușescu după Revoluție

Invitat în podcastul EVZ Capital „Istoria Secretă”, Nicolae Ceaușescu, nepotul fostului dictator a povestit despre primii ani de după Revoluție, în care s-a declanșat vânătoarea împotriva Ceaușeștilor rămași în viață.

„A fost șocant. Nu găseam un răspuns, nu înțelegeam. M-a șocat execuția, că nu știam nimic de ai mei, de maică-mea și de sor-mea n-am știut multă vreme nimic, n-avea cine să-ți spună. 9 luni, maică-mea bătea drumul zi de zi la procuratură și nu i se spunea nimic, nu știam de tata, era bolnav, avea medicamente… Toate lucrurile astea încep să te macine. După aceea am văzut că l-au arestat pe Valentin Ceaușescu, pe Zoia, pe Mircea, pe care îi știam foarte bine, pe Nicu, ce i se punea în cârcă, genocid, dacă mai țineți minte prima condamnare de 25 de ani.”, amintește nepotul dictatorului.

Nicu Ceaușescu nu a vrut să plece

„Era puțin descumpănit. Dar avea totuși tăria să treacă peste lucrurile acestea și să mă întărească pe mine, ca interlocutor, că va fi bine, că va fi OK. Nu și-a pus niciodată Nicu problema să plece. Au fost foarte demni toți trei. Au luat-o ca atare, și-au păstrat demnitatea cu durere pentru că nu exista motivul. Doar pentru că ai fost copilul președintelui și ai stat în casă la maică-ta să faci așa ceva.”, a mai spus vărul lui Nicu, Nicolae Ceaușescu.

Povestea cântarului de aur

În zilele Revoluției, bucureștenii au dat buzna în palatul prezidențial și în casele copiilor lui Ceaușescu. Se zvonea că s-au descoperit baterii de apă și clanțe, toate din aur masiv. Însă cel mai mult s-a vorbit despre cântarul de aur găsit acasă la Zoia Ceaușescu.

„Avea un cântar d-ăsta care e în toate piețele. Și Zoia era foarte meticuloasă cu tot ce mânca, își cântărea. Vă dați seama că am văzut cântarul ăla de einșpe mii de ori. Era un cântar cum sunt astea din piață. Și am rămas foarte consternat. Și acum mai râd cu Mircea când ne vedem și îi zic: «Bine, mă! Vin de ani de zile la voi și nu-mi arătați și mie cântarul de aur…»”, a mai spus Nicolae Ceaușescu.

Urmăriți întreaga ediție la podcastul „Istoria Secretă” pe canalul de Youtube EVZ Capital

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]