Evenimentul Zilei > Social > Nicolae Ceaușescu și planul său de a controla lumea. Rolul celor 600.000 de „soldați” de peste hotare
Nicolae Ceaușescu și planul său de a controla lumea. Rolul celor 600.000 de „soldați” de peste hotare

Nicolae Ceaușescu și planul său de a controla lumea. Rolul celor 600.000 de „soldați” de peste hotare

În anii 1970, spionajul tehnologic românesc era printre cel mai eficient din Europa și chiar din lume. Acesta a fost organizat după modelul KGB-ului din Uniunea Sovietică.

Ion Mihai Pacepa, fost adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceaușescu, a scris în cartea sa, „Orizonturi Roșii”, că spionajul românesc a ajuns în anii 70 în top trei la nivel mondial.

Fostul consilier al lui Ceaușescu, decedat anul trecut în februarie, a scris că numărul agenților s-a dublat, aceștia fiind trimiși în misiuni în străinătate. Mai mult, Pacepa a mărturisit că Ceaușescu avea de gând să creeze un serviciu independent pe care să îl numească „Brigada SD.”

”Ca în multe alte domenii, în care România deţine supremaţia, partidul nostru comunist şi-a format şi dezvoltat propriul său concept original asupra serviciile de informaţii tehnologice, cu câţiva ani în urmă. Ele s-au dovedit a fi susbtanţial superioare celor pe care le-am moştenit de la Moscova”, s-ar fi lăudat Ceauşescu în fața lui Pacepa.

„Soldații” lui Ceaușescu și control suprem al informației

La școala DIE, care funcționa sub masca unui centru de radiocomunicații civile, viitori agenți aveau condiții ca în Vest, pentru a le fi mai ușor să se adapteze când urmau să fie trimiși în străinătate.

„(…) Aveau la dispoziţie terenuri de golf şi de tenis, cluburi de înot, săli de cinema unde rulau filme. Studenţii trebuiau să se identifice cu această atmosferă şi să trăiască exact ca într-o ţară străină, îmbrăcându-se şi vorbind ca băştinaşii”, a mai scris Mihai Pacepa.

Marele vis al lui Nicolae Ceaușescu era să-i transforme pe cei 600 de mii de români aflați în afara granițelor în adevărați soldați ai Partidului Comunist Român (PCR).

”Avem peste 600.000 de români care trăiesc în Occident, cei mai mulţi în America. Detroit şi Cleveland sunt cele mai mari oraşe româneşti, în afară de Bucureşti. Şi mai avem o grămadă de germani care trăiesc în Germania Federală, care sunt fie născuţi în România, fie de origine română. Trebuie să-i transformăm pe toţi, unul către unul, în patrioţi care luptă pentru ţara lor în străinătate, în soldaţi aflaţi în serviciul Partidului Comunist Român”, ar fi spus dictatorul, potrivit cărții scrise de Ion Mihai Pacepa, notează Fanatik.ro.