Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV: Năstase, dolarii și DNA. Aleargă prin instanțe să-și deblocheze un cont
EXCLUSIV: Năstase, dolarii și DNA. Aleargă prin instanțe să-și deblocheze un cont

EXCLUSIV: Năstase, dolarii și DNA. Aleargă prin instanțe să-și deblocheze un cont

Fostul premier Adrian Năstase are miercuri o nouă înfățișare la Curtea de Apel București, în procesul în care speră că va recupera suma de 118.650 dolari, dintr-un cont blocat de Direcția Națională Anticorupție. Dosarul se află de doi ani pe rolul instanțelor, iar acum e pe masa Secției a V-a Civilă, în al doilea ciclu procesual. Procesul a trecut pe la toate instanțele: Tribunal, Curte de Apel, inclusiv pe la Înalta Curte, unde a primit soluția de trimitere spre rejudecare.

Dosarul a fost deschis la Tribunalul București pe data de 23 februarie 2017, la inițiativa lui Adrian Năstase, în calitate de reclamant. Ca pârâți, în proces erau chemați Banca Comercială Română și Direcția Națională Anticorupție. După câteva termene de judecată, pe data de 9 iunie 2017, a venit și soluția, favorabilă fostului premier.

„Admite acţiunea formulată de către reclamantul Năstase Adrian în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Obligă pârâtul să restituie către reclamant suma de 118.650 USD, consemnată la dispoziţia D.N.A. în contul RO19RNCB…. deschis la Banca Comercială Română (…)”, se arată în minuta instanței.

Numai că la citirea sentinței civile Adrian Năstase a rămas… „tablou”. Un funcționar, un grefier sau poate chiar însuși judecătorul a greșit o cifră din numărul de cont.

„Admite cererea de lămurire a dispozitivului sentinţei civile nr.800/09.06.2017 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti, Secţia a V a Civilă în dosarul nr. 6108/3/2017 formulată de reclamantul Năstase Adrian în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Lămureşte dispozitivul sentinţei în sensul că obligă pârâtul să restituie către reclamant suma de 118.650 USD, consemnată la data pronunţării soluţiei la dispoziţia D.N.A. în contul RO19RNCB…. deschis la Banca Comercială Română. Cu drept la apel în termen de 30 de zile de la comunicare(se depune la Tribunalul Bucureşti)”, s-a consemnat în închieierea din data de 10 noiembrie 2017.

Zece zile mai târziu, altă precizare: „Îndreaptă eroarea materială din cuprinsul sentinţei civile nr. 800/09.06.2017 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti, Secţia a Va Civilă în dosarul cu nr. 6108/3/2017, urmând a se menţiona corect nr. contului în care se află consemnată suma de 118.650 USD ca fiind RO19RNCB… în loc de RO19RNCB…, cum din eroare s-a consemnat”.

Nemulțumit de hotărâre, Adrian Năstase a făcut apel. Procesul a ajuns la Curtea de Apel București, unde a fost înregistrat cu numărul 6108/3/2017.

„Respinge, ca nefondat, apelul formulat de apelantul reclamant. Admite apelurile formulate de apelantul- pârât Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie. Schimbă în tot sentinţa şi încheierea apelate. Admite în parte acţiunea. Obligă pe pârâta Banca Comercială Română să restituie reclamantului suma de 118.650 USD, aflată în contul nr. (…), având ca titular Direcţia Naţională Anticorupţie. Obligă pe pârâta Banca Comercială Română, să plătească reclamantului suma de 300 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Respinge acţiunea formulată împotriva pârâtului MInisterul Public – Parchetul de pe lângă ICCJ – DNA, ca fiind îndreptată împotriva unei personae lipsite de calitate procesuală pasivă. Respinge cererea de lămurire a dispozitivului sentinţei civile nr. 800/09.06.2017, ca rămasă fără obiect. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare”, a fost soluția CAB din 10 mai 2018.

De data asta, alături de Adrian Năstase a făcut recurs și Banca Comercială Română și procesul a ajuns la Înalta Curte, pe data de 30 octombrie 2018.

În acest fel, numele fostului premier a răsunat din nou într-o sală de judecată la Înalta Curte – e drept, nu în Sala Secțiilor Unite, unde în 6 iunie 2014 Năstase a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru șantaj.

Nici soluția în civil nu a fost de bun augur pentru fostul premier. Înalta Curte a trimis dosarul spre rejudecare către Curtea de Apel București, iar acum cauza a primit o steluță lângă numărul 6108/3/2017 și se judecă miercuri.

„Admite recursurile declarate de pârâta Banca Comercială Română şi de reclamantul Năstase Adrian împotriva deciziei nr. 471/A din 10 mai 2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti-Secţia a III-a Civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, pe care o casează şi trimite cauza aceleiaşi curţi de apel pentru rejudecarea apelurilor. Definitivă”, scrie în minuta ICCJ din data de 30 mai 2019.