Evenimentul Zilei > Justitie > EXCLUSIV EVZ. Georgică Cornu, îmbogăţit prin firme-fantomă ale romilor din Strehaia. Procurorii au cerut arestarea preventivă
EXCLUSIV EVZ. Georgică Cornu, îmbogăţit prin firme-fantomă ale romilor din Strehaia. Procurorii au cerut arestarea preventivă

EXCLUSIV EVZ. Georgică Cornu, îmbogăţit prin firme-fantomă ale romilor din Strehaia. Procurorii au cerut arestarea preventivă

Georgică Cornu, supranumit "Regele Asfaltului" din Banat, a fost reținut, noaptea trecută, pentru 24 de ore, sub acuzația de evaziune fiscală. Omul de afaceri a fost audiat mai bine de 12 ore de procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Timişoara.

UPDATE 3. Tribunalul Timiș a decis punerea în libertate sub control judiciar a celor doi suspecți, omul de afaceri Georgică Cornu și Zaharia Mihai – liderului clanului de rromi omonim din Strehaia. „Nu este dovedită pe deplin acea sumă fabuloasă reținută ca prejudiciu. Este o soluție echitabilă”, a declarat Marian Valon, avocatul lui Mihai Zaharia. Georgică Cornu rămâne reținut până la expirarea ordonanței de 24 de ore emisă inițial de procuror.

UPDATE 2. În jurul orei 12.00, omul de afaceri Georgică Cornu și Zaharia Mihai au fost duși în fața completului de judecată de la Tribunalul Timiș, care va judeca cererea DIICOT de arestare preventivă.
Cei doi au fost aduși la tribunal cu cătușe la mâini.
UPDATE 1. Noaptea trecută au avut loc audieri maraton la sediul DIICOT din Timișoara. 13 suspecți au fost audiați pe rând. În jurul orei 2.00, un număr de 6 dintre persoanele aduse de la Strehaia au fost lăsate să plece, 3 fiind puse sub control judiciar. Peste câteva ore alți doi suspecți au fost lăsați să plece. În jurul orei 6,00 procurorii DIICOT au decis reșinerea pentru 24 de ore a lui Georgică Cornu și a liderului clanului Mihai din Strehaia, Zaharia Mihai. Cei doi vor fi prezentați în această dimineață judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007 – 2011, omul de afaceri, care şi-a ridicat un imperiu financiar în domeniul asfaltărilor, a spălat bani, sustrăgându-se în acelaşi timp de la plata taxelor către stat, prejudiciul estimat ridicându-se la 61 de milioane de lei.
Conform procurorilor DIICOT, Georgică Cornu, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale din Timişoara, împreună cu angajaţi din compartimentele economice, precum şi cu alţi parteneri de afaceri au încheiat mai multe tranzacţii comerciale, prin întocmirea de documente contabile false, cu scopul fraudării patrimoniului persoanelor juridice. Ca să-şi crească averea, Cornu a ales o metodă care nu îl duce decât în puşcărie. El şi-a creat propria reţea de infractori, 26 la număr, a apelat la firme-fantomă deţinute de romi din Strehaia, s-a folosit de facturi falsificate grosolan, fără ca mărfurile să existe şi să circule cu adevărat între firmele furnizoare şi cele beneficiare, conform DIICOT.
A "cumpărat" ţeavă de la firme de băuturi şi tutun
Afacerea penală a fost demascată anchetatorilor, încă din 2012, chiar de către contabilul Georgică Cornu. Omul cifrelor a fost din nou audiat ieri. "Am observat în contabilitate că a intrat un număr foarte mare de facturi, era nefiresc. După ce am denunţat, s-a făcut o percheziţie, acele documente au fost ridicate la vremea respectivă. Eram director economic la firma lui Cornu şi am fost destituit de către acesta fără nici un motiv", a povestit acesta când a ieşit de la audieri.
Investigatorii au descoperit situaţii greu de imaginat. De exemplu, într-o singură zi un camion de 20 de tone ar fi efectuat nu mai puţin de patru transporturi de fier între Strehaia şi Timişoara, adică a parcurs 2.000 de kilometri. Altădată, Cornu a cumpărat ţeavă laminată, timp de zece zile zilnic, de câte aproape 50.000 de lei de la Colosal SRL, o firmă care comercializa… produse alimentare, băuturi şi tutun.
Plăţi cash ilegale
Reţeaua condusă de Cornu utiliza metoda plăţilor cash mai mari de suma de 5.000 lei, cât e maximul admis de lege. Totodată, în cazul plăţilor prin operaţiuni bancare, gruparea ridica banii imediat ce contul era alimentat, "preferând să plătească comision bancar decât taxa statului".
Anchetatorii au efectuat, ieri, 25 de percheziţii simultane pe raza judeţelor Timiş, Mehedinţi şi Gorj, nu doar la firmele afaceristului, dar şi la vila din Ghiroda pe care acesta o deţine. La închiderea ediţiei, Cornu era încă sub tirul întrebărilor procurorilor care, conform surselor EVZ, erau decişi să-l reţină pentru 24 de ore.
A avut cele mai bănoase afaceri cu statul
Decăderea imperiului construit de Georgică Cornu a început în 2012, în acelaşi timp în care a ajuns în pragul divorţului, începând o relaţie cu vedeta TV Marina Almăşan. Un an mai devreme primea titulatura de Regele asfaltului din Banat şi învârtea aproape 200 de milioane de euro, având cele mai bănoase afaceri cu statul. Din 2012 mai multe firme din cadrul grupului Izometal – Confort au intrat în insolvenţă, iar anul acesta una a falimentat. Băncile i-au scos la licitaţie domeniul hipic de la Herneacova, în care a băgat 2 milioane de euro. (Mihai Şoica)