Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv EVZ. Bătălia pentru case și terenuri. Azi, Visarion 8
Exclusiv EVZ. Bătălia pentru case și terenuri. Azi, Visarion 8

Exclusiv EVZ. Bătălia pentru case și terenuri. Azi, Visarion 8

O casă boierească, proiectată și ridicată acum un secol după planurile arhitectului Ioan Berindei, este acum doar o amintire. Imobilul, aflat în buricul Capitalei, pe strada Visarion, la numărul 8, nu a fost pus la pământ de vreun cutremur sau de vreun incendiu devastator, ci a dispărut miraculos, ca-ntr-o scamatorie, sub pixul unui funcționar public.

Bătălia pentru case și terenuri. Azi, Visarion 8.

Un angajat al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Sector 1 a ”ucis” monumentul istoric în acte pentru ca, mai apoi, proprietarul să poată intra cu buldozerul în ceea ce a mai rămas din imobilul lăsat, cu bună știință, pradă degradării. O afacere imobiliară cu miză uriașă, investigată acum de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Monumentul istoric a primit lovitura de grație de la funcționarul de la ”Cadastru”

Parte a ansamblului monument istoric ”Lascăr Catargiu”, vila din Visarion 8, veche de un secol, s-a stins puțin câte puțin. De fapt, imobilul, aflat la doi pași de Secția 1 Poliție, a fost distrus, în ani, de trecerea timpului în prada căruia a fost lăsat cu bună știință, de un mic incendiu izbucnit cum nimeni nu știe. Au contribuit și ”raidurile” oamenilor străzii care își făcuseră un obicei să doarmă între zidurile lui, roase de vreme. Ba chiar proprietarii au avut o primă tentativă de a îl demola, dar au fost opriți.

Casa de patrimoniu, care stătea în calea unui plan urbanistic bine gândit de un deceniu, a primit însă lovitura de grație acum mai bine de trei ani de la un funcționar public: un angajat al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Sector 1.

Bătălia pentru case și terenuri. Casa de parimoniu, ”ucisă” din pix, în doar câteva minute

Cadastristul, o femeie care acum este în mijlocul investigației din postura de suspect, a rezolvat problema, doar cu pixul cu care a scris în documentele cadastrale că acel imobil de patrimoniu nu există! Pur și simplu l-a șters de pe suprafața pământului în doar câteva minute!

De aici încolo, lucrurile au fost mult mai simple pentru proprietari care au dat o aparență legală următorului pas pe care l-au făcut. Adică obținerea unui aviz de construcție de la Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei Capitalei. Acest document le permitea ridicarea unei construcții pe acel teren extrem de valoros din apropierea Pieței Victoriei.

Un polițist local se face că nu vede, doi proprietari dau declarații false la notar

Cadastristului i-au fost ajutoare un polițist local de la Sectorul 1, tot o femeie, care a închis ochii atunci când terenul din Visarion 8 a fost împrejmuit cu garduri în spatele cărora monumentul istoric a fost pus la pământ, ilegal, de echipe de muncitori. Dar și două personaje, aflate în postura de cumpărători, care au dat declarații false notariale că pe acel teren nu e nici o construcție. Acolo, însă, mai era aproximativ trei sferturi din imolul lăsat în paragină.

În baza acelor declarații, funcționarul de la ”Cadastru” a falsificat cartea funciară în care a scris că locul e liber deschizând astfel drumul spre ridicarea unei noi construcții pe acel teen.

Actul fals de la ”Cadastru”, esențial în ecuație. El a crescut valoarea terenului

Acel funcționar de la ”Cadastru” a falsificat documentele cadastrale în care a scris că terenul din Visarion 8 e liber de construcție. Avea pârghii să verifice care e realitatea, că imobilul există, dar nu a făcut-o. În shimb, a ceritificat, în mod ilegal, că pe acel teren nu este nimic, nici o clădire. S-au folosit doar declarațiile notarie false date de cei doi proprietari, care au solicitat documente, în baza unor cereri, că terenul e gol. Funcționarul a șters astfel din actele cadastrale toate mențiunile referitoare la existența clădirii.

Conform probelor existente, falsificarea cărții funciare a avut loc în luna iunie a anului 2017. Ulterior, terenul, a cărui valoare a fost crescută prin radierea imobilului de pe el, a fost vândut unui alt proprietar care a obținut avizul de urbanism. Totul a fost mai simplu cu ajutorul acelui document fals de la ”Cadastru”, devenit esențial în ecuație”, ne-au explicat surse apropiate anchetei.

Imobilul de patrimoniu, demolat la doi ani după ce fusese șters din actele cadastrale

În 2019, la aproape doi ani de la ”radierea” ilegală a clădirii de patrimoniu din actele cadastrale, proprietarii dărâmă ce a mai rămas din clădirea de patrimoniu și fac astfel loc unei noi construcții. Zilele trecute, cu toate că ancheta este în plină desfășurare, câțiva muncitori păreau că meșteresc de zor în jurul noii construcții din Visarion 8, ce are deja fundația turnată și un etaj ridicat.

Poliția le-a întrerupt activitea celor ce au spus că nu muncesc, ci doar fac ordine și își strâng uneltele de lucru.

Bătălia pentru case și terenuri. Șase persoane cercetate, două plasate sub control judiciar

În toată această poveste cu o miză uriașă sunt implicate, conform unor surse judicare, șase persoane. Dar numai împotriva a două – funcționarul de la ”Cadastru” Sector 1 și polițistul local de la Sectorul 1 -, au fost luate măsuri preventive.

După o noapte petrecută în arest, în baza ordonanței de reținere emisă pentru 24 de ore, cele două femei au fost plasate sub control judiciar.

În acest dosar, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 fac cercetări pentru comiterea a patru infracțiuni: fals material în înscrisuri oficiale, fals în declarații, omisiunea sesizării și executarea de lucrări fără autorizație de desființare, în funcție de implicarea fiecărui suspect în afacere.