Exclusiv EvZ. Bătălia pentru casele și terenurile din Kiseleff. Azi, Hotelul Triumf

Exclusiv EvZ. Bătălia pentru casele și terenurile din Kiseleff. Azi, Hotelul Triumf

EXCLUSIV EvZ. Cazul Hotelul Triumf. Case cu valoare istorică arhitecturală aflate în patrimoniul statului sau al unor persoane care le-au revendicat sau cumpărat sunt lăsate cu bună știință pradă degradării. Miza e uriașă, așa cum s-a dovedit de-a lungul ultimilor 31 de ani. 

Exclusiv EvZ. Cazul Hotelul Triumf. Transformate în adăposturi pentru oamenii străzii, lovite inexplicabil de incendii de mică amploare sau puse la pământ bucată cu bucată, aceste imobile sunt privite ca o mină de aur. Cel mai probabil pentru terenurile de sub ele. 

Hotelul Triumf, aflat pe șoseaua Kiseleff, în zona 0 a sectorului 1 al Capitalei, pare a fi ”mobilul” folosit de USR-iști în încercarea de a prelua frâiele celei mai mari agenții imobiliare a statului: Regia Autonomă privind Administrația Patrimoniului și Protocolului de Stat (RAPPS). Deja, totul îmbracă forma unui război surd pentru casele și terenurile din Kiseleff.

Primarul de la Sectorul 1, Clotilde Armand îi vrea trimiși în instanță pe șefii de la RAPPS

Prima mișcare a acestui demers cu mize imobiliare uriașe a făcut-o public, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, care a cerut, nici mai mult nici mai puțin, decât demiterea întregii conduceri a RAPPS, regie aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). 

”(...)Trebuie zburată (n.r. conducerea) urgent din funcție și să răspundă în fața legii”, a clamat pe facebook, liderul USR. De ce atâta înverșunare îndreptată asupra conducerii RAPPS? Pentru salvarea Hotelului Triumf, o clădire de patrimoniu afectată parțial, de un incendiu izbucnit la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, și-a motivat primarul Armand atacul. 

În opinia edilului, imobilul de la numărul 12, ridicat în 1937 pe șoșeaua Kiseleff, ar fi fost lăsat pradă degradării după ce sinistrul i-a afectat părți din acoperiș și din pod. 

Documentația este în lucru

Numai că atacul îndreptat asupra șefilor regiei, instituție care a revenit PNL-ului după negocierile politice din decembrie 2020, nu pare să aibă acoperire. În interiorul imobilului, în partea afectată de incendiu a fost montată o folie protectoare care să preia funcțiile acoperișului distrus. Adică RAPPS a luat măsuri de conservare a patromoniului, așa cum o obligă legea. 

În plus, cea mai mare agenție imobiliară a statului care are în administrare mii de terenuri, case, apartamente vile, hoteluri a anunțat, public, printr-un comunicat de presă, că se lucrează la documentația de atribuire a lucrărilor de conservare/reabilitare/restaurare care vor păstra aspectul original al monumentului. Și că o va face publică în săptămâna 25-29.01.2021  pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SIAP). Așa prevede legea, nu face nimeni după capul lui renovări și recondiționări la o clădire de patrimoniu.

”Externele” lui Meleșcanu și ”Anticorupția” lui Kovesi au vrut Hotelul Triumf 

Atunci, de ce ar vrea primarul Sectorului 1, Armand Clotilde, demiterea conducerii dacă regia este în grafic cu obligațiile pe care le are față de Hotelul Triumf, aflat în patrimoniul său? 

Un imobil ridicat în perioada interbelică într-o zonă ultracentrală a Bucureștiului care are o suprafață de 6.000 mp și care stă de 84 de ani pe o mină de aur, un teren de 15.000 mp. Direcția Națională Anticorupție (DNA),  pe vremea Laurei Codruța Koveși, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), dar și  Ministerul Afacerilor Extrene (MAE), pe când în fruntea sa era Teodor Meleșcanu, au abandonat rând pe rând ideea de a prelua clădirea de patrimoniu pentru a-și muta sediile acolo din cauza costurilor ridicate de reabilitare.  

Nici la mai puțin de jumătate de preț nu au apărut cumpărători pentru Hotelul Triumf

Procedurile primei încercări a statului de a vinde la licitație, în 2007, Hotelul Triumf au fost contestate de firma Athenee Phenix Group,  controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos. Prin urmare, licitația a fost oprită. 

În următorii șapte ani, nici un potențial cumpărător nu s-a mai arătat cu toate că prețul clădirii cu patru etaje, 98 de camere și apartamente, cu restaurant (120 de locuri) și grădină de vară (60 de locuri), aflată pe șoseaua Kiseleff, într-o zonă ultracentrală, a scăzut de la 32,5 milioane de euro la doar 14,1 milioane euro, plus TVA, în 2014. 

În  lipsa unui investitor/proprietar, Hotelul Triumf continuă să producă anual pagube însemnate RAPPS.

Va avea primarul Clotilde Armand sau USR bani să investească în reabilitarea clădirii – monument istoric, dacă preiau controlul RAAPPS? Greu de crezut. Strategia seamănă mai degrabă cu cea legată de promisiunile din campanie legate de apa caldă și căldură.

Avocatul Poporului își anunță poziția

La solicitarea Primarului Sectorului 1 de exprimare a unui punct de vedere în privința demolării clădirilor de patrimoniu și eliminării abuzive a spațiilor verzi, instituția Avocatului Poporului a emis următorul comunicat:

 

„Avocatul Poporului a luat cunoștință din mass-media de solicitarea Primarului Sectorului 1, doamna Clotilde Armand, de exprimare a unui punct de vedere în privința demolării clădirilor de patrimoniu și eliminării abuzive a spațiilor verzi.

Până în acest moment, instituția Avocatul Poporului nu a primit de la Primăria Sectorului 1 această  solicitare în scris, cum e firesc în relațiile instituționale, dar, plecând de la informațiile din spațiul public, facem următoarele precizări: 

De-a lungul timpului, instituția Avocatul Poporului s-a implicat în mai multe rânduri în probleme referitoare la salvarea clădirilor de patrimoniu, atât în București cât și în diferite orașe din țară, în sensul conservării/restaurării durabile a acestora, cu multiple beneficii culturale și economice pentru comunitate.

În aceeași notă, menționăm numeroasele intervenții ale instituției noastre, în diferite contexte, în vederea asigurării respectării dreptului la un mediu sănătos.

Avocatul Poporului reiterează disponibilitatea sa constantă pentru întâlniri și discuții pe aceste teme, pe care le apreciază ca fiind utile și de actualitate”.

Mâine, evz.ro va reveni cu un articol despre un alt imobil și teren, vânate de ani de zile pentru a intra în circuitul afacerilor imobiliare

Ne puteți urmări și pe Google News