Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. De ce nu se poate ajunge la pace fără război total?!  Ion Cristoiu: „Nu va fi niciun armistițiu!”. Video
VIDEO

Exclusiv. De ce nu se poate ajunge la pace fără război total?!  Ion Cristoiu: „Nu va fi niciun armistițiu!”. Video

Ne apropiem de borna de 11 luni de război, iar pacea pare acum mai departe ca niciodată. Maestrul Ion Cristoiu a spulberat toate speranțele optimiștilor care își imaginează că acest conflict se poate încheia pașnic, cu un argument imbatabil.

Marele ziarist a spus la podcastul Cristache & Cristoiu că s-a ajuns mult prea departe pentru ca o tabără să-și mai permită să dea înapoi. Nici Rusia, nici Ucraina, nici Occidentul, combatant indirect în acest război. 

„La ora actuală, Occidentul nu dă ajutor. El, de la început, s-a implicat prin folosirea Ucrainei pentru un război proxy cu Rusia. Deci n-are cum să dea înapoi. Când declarațiile de la șefa Comisiei Europene, până la Scholz și Biden sunt pe tema că în Ucraina se joacă democrația, în Ucraina se joacă soarta Occidentului… În momentul în care tu te-ai implicat, este foarte greu! Cum să dai înapoi acum? N-ai cum! Zelenski nu poate să dea înapoi pentru că deja s-a consumat mult sânge.  Putin nu poate să dea înapoi.  Nici dacă vine cineva în locul lui Putin, nu ai cum să dai înapoi, pentru că s-a mers atât de mult încât nu poți decât să fugi înainte.”, e de părere Ion Cristoiu.

Războiul pariurilor pierdute

„Când a început acest război, el a avut două nivele. Ăla, direct de pe teren, care nu ne interesează și un război tăcut. Adică, Federația Rusă a spus că o să eșueze Occidentul. Iată că am avut, deocamdată, o iarnă blândă. Dar mai ales Occidentul a pariat pe terminarea economică a Rusiei. S-a dovedit și acum recunosc și ei că nu a avut nicio eficiență. (…)Nu va fi niciun armistițiu… Crește. Păi dacă trimiți Coaliția să lupte acolo. Se ajunge. Simt în schimbarea de ton.”, se arată pesimist fondatorul Evenimentului Zilei, care crede că Occidentul va forma o coaliție militară, din care va face parte și România, care va interveni direct în războiul din Ucraina.