Evenimentul Zilei > Social > Exclusiv. Ce s-a aflat despre cadavrele lăsate la Universitar pe hol! Informație de ultimă oră
Exclusiv. Ce s-a aflat despre cadavrele lăsate la Universitar pe hol! Informație de ultimă oră

Exclusiv. Ce s-a aflat despre cadavrele lăsate la Universitar pe hol! Informație de ultimă oră

Săptămâna trecută, un deputat USR a generat un nou scandal în sănătate, publicând pe Facebook poza unei tărgi pe care se afla un cadavru.

Mesajul useristului a fost unul dur, acuzând conducerea spitalului Universitar de neglijență și de lipsă de respect față de pacienți. Totodată, acesta a adresat o întrebare țintită conducerii spitalului și Autorității Naționale pentru Controlul Managementului în Sănătate (ANMCS): personalul medical cunoștea procedurile? Însă nimeni nu a discutat despre aceste proceduri.

Între timp, Corpul de control al Ministerului Sănătății a amendat spitalul cu suma de 20.000 de lei și asistenta care avea în grijă la acel moment cadavrul, cu 1.000 de lei.

Eu am primit între timp și alte imagini de la rude ale unor pacienți decedați în același spital, care demonstrează limpede faptul că abandonarea unor cadavre în spații nesupravegheate și improprii este o REGULĂ, nu o excepție.

În data de 25 iunie 2019 un domn și-a găsit mama la etajul 9, lângă secția de Neurologie, tot pe niște scări, abandonată.

Femeia decedase și medicul curant l-a anunțat pe fiul defunctei că este la morgă”, a declarat deputatul USR.

Totodată, niciunul dintre „multele cazuri” nu se confirmă, spitalul, Ministerul sau alte autorități neavând nicio plângere înregistrată în acest sens, din partea vreunui pacient sau aparținător.

Ceea ce nu s-a discutat este faptul că procedurile, prin Ordin de ministru, spun clar cum trebuie manevrat un cadavru în situația în care pacientul moare în spital.

Conform procedurilor, cadavrul trebuie ținut pe secție încă 2 ore de la momentul declarării decesului. În imaginea atașată puteți vedea în detaliu acest regulament și pașii pe care trebuie să-i urmeze personalul medical. Mai mult, practica „ascunderii cadavrului pe hol” este des întâlnită în multe spitale, tocmai pentru a nu perturba starea pacienților din saloanele în care se produc astfel de evenimente nefericite.

Ministerul Sănătății: „Să se facă un loc special pentru ținut cadavre!”

Cadrele medicale de la SUUB: Avem! Se numește „morgă”!

„Echipa de inspectori a constatat că imaginile apărute corespund realității, brancarda cu pacientul decedat a fost amplasată de către o asistentă medicală, într-un loc neadecvat, pe o scară de evacuare în caz de incendiu”, a anunțat duminică seara Ministerul Sănătății într-un comunicat. „De asemenea, conducerii SUUB i s-a pus în vedere ca, în termen de 30 de zile, să identifice și să amenajeze un spațiu special pentru pacienții decedați, precum și să revizuiască procedura de manipulare a pacienților decedați, cât și să instruiască personalul medical care se ocupă de astfel de situații”, mai precizează Ministerul Sănătății.

MINISTRUL SANATATII, VICTOR COSTACHE
MINISTRUL SANATATII, VICTOR COSTACHE

Angajații Spitalului Universitar au primit cu multă mirare indicațiile venite de la Minister, pentru că nu știu dacă e cazul să facă „o morgă de tranzit” pe fiecare etaj.

„Avem un spațiu special. Se numeşte morgă!”, a comentat un angajat SUUB.