Evenimentul ZileiEVZ SpecialEXCLUSIV. Bombă politică! Sondaj: Un singur partid parlamentar pierde alegători

EXCLUSIV. Bombă politică! Sondaj: Un singur partid parlamentar pierde alegători

EXCLUSIV. Bombă politică! Sondaj: Un singur partid parlamentar pierde alegători
EXCLUSIV. Bombă politică! Sondaj: Un singur partid parlamentar pierde alegători. Sociopol a terminat un sondaj de opinie privind procentele de pe scena politică românească.

Bombă politică! Sondaj: Un singur partid parlamentar pierde procente. Cifrele înregistrate de partide sunt surprizătoare, pentru că ele răstoarnă regula din anii precedenți. Aceasta spunea că după alegeri câștigătorul crește, își consolidează victoria.

Cifrele, așa cum sunt ele în sondajul institului condus de Mirel Palada, contrazic această cutumă. Poate și pentru că
ultimele alegeri au avut doi câștigători. Unul la procente și unul care a coagulat Guvernul.

Surpriză în sondaj: Un singur partid parlamentar pierde alegători

PSD este pe primul loc în sondajul Sociopol, cu 31%. Se observă o creștere de două procente față de alegerile parlamentare din 2020 (29%, în decembrie), dar, ca și atunci, obținerea locului fruntaș nu e materializată politic.

Practic, PSD pare să fi „recuperat” procentele de la 29 la 31 de la defunctul ProRomânia. Care coboară și mai mult. Partidul lui Victor Ponta a avut aproape 5% la alegeri, iar acum are 2%.

PNL, care după alegeri ar fi trebuit să fie perceput public drept partid câștigător, pentru că a primit conducerea Guvernului, înregistrează o scădere, de la 25%, în decembrie, la 23%, potrivit sondajului.

De altfel este singurul partid parlamentar care înregistrează o scădere.

Cum stau celelalte partide în sondaj

De aici – și din următoarea constatare, legată de USR-PLUS – pare să vină și valul de critici din interiorul partidului Liberal, scădere, în detrimentul partenerilor de guvernare.

USR-PLUS are în sondaj 20%, față de 15%, la alegerile de anul trecut. Cu o creștere de cinci procente, alianța Dan Barna – Dacian Cioloș înregistrează cel mai mare salt după venirea la guvernare.

Pe locul al patrulea se menține AUR, dar saltul acestei alianțe este de patru procente, de la 9%, în decembrie, la 13%, în sondaj. Saltul apare în ciuda campaniei de presă care s-a iscat după ce s-a aflat că acest partid va intra în Parlament și în ciuda politicii de izolare dusă de celelalte formațiuni politice parlamentare.

În fine, până și UDMR înregistrează o creștere, de la 5,8%, scorul de la alegeri, la 7%, potrivit sondajului.

Sondaj: Cifre surprinzătoare și la personalități

Sociopol a efectuat și o cercetare privind încrederea de care se (mai) bucură diverse personalități publice, cifrele fiind publicate de Evenimentul Zilei AICI:

În loc de final, încă o constatare legată de acest sondaj: Raed Arafat are o cotă de încredere de 36%, una dintre cele mai crescute.


Accesează: