Evenimentul Zilei > Actualitate > EVZ EXCLUSIV. Steaua, aniversare cu gust amar
EVZ EXCLUSIV. Steaua, aniversare cu gust amar

EVZ EXCLUSIV. Steaua, aniversare cu gust amar

Clubul „roș-albastru” sărbătorește 29 de ani de la câștigarea CCE, într-o atmosferă dezolantă

Steaua sărbătorește, astăzi, 29 de ani de la realizarea celei mai mari performanțe pe care a cunoscut-o fotbalul românesc.

Pe 7 mai 1986, echipa din Ghencea o învingea pe FC Barcelona, în finala Cupei Campionilor Europeni, disputată pe „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla, scor 2-0, după executarea loviturilor de departajare. Reușita nu a mai putut fi egalată de niciun club din România, chiar dacă Steaua a mai jucat și în 1989 ultimul act al CCE (scor 0-4, cu AC Milan).

La fel ca în ultimii patru ani, și în 2015, o parte a eroilor de la Sevilla vor aniversa evenimentul la Cheile Grădiștei. Printre cei prezenți se vor număra Helmuth Duckadam, Adrian Bumbescu, Fane Iovan, Miodrag Belodedici, Tudorel Stoica, Lucian Bălan, Gabi Balint sau Ilie Bărbulescu.

„Își poate face o replică după acel trofeu”

Însă, evenimentul este umbrit de scandalul dintre FC Steaua și Clubul Sportiv al Armatei Steaua. Gigi Becali a pierdut brandul și, teoretic, trofeul de la Sevilla aparține entității patronate de MApN. „Armata a luat doar sigla, nu și palmaresul. Emblema nu este un trofeu. Steaua care este astăzi este continuarea la ceea ce a fost Steaua în acea perioadă. Și Gigi Becali își poate face o replică după acel trofeu”, ne-a declarat Duckadam.

„Este un bun al statului român”

EVZ a stat de vorbă și cu Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale, pentru a lămuri cui aparține trofeul cucerit în 1986.

„E o procedură în momentul de față. Se evaluează marca. Este un bun al statului român. În ceea ce privește trofeul din 1986 cred, personal, că acesta aparține clubului Steaua. Nu știu dacă Gigi Becali mai are dreptul la palmares”, ne-a declarat ministrul Mircea Dușa.

Disputa brandului există și între foștii jucători ai Stelei. „Mi se pare logic ca CSA Steaua să păstreze trofeul Cupe Campionilor Europeni. De ce să-l revendice Gigi Becali? L-a câștigat el?”, a declarat Tudorel Stoica, fostul mare jucător al „roș-albaștrilor”, pentru prosport.ro.