EVZ CHIŞINĂU. Eugen Tomac: „Cât mai mulţi cetăţeni români. Avem obligaţia morală să deschidem larg porţile Basarabiei”

EVZ CHIŞINĂU. Eugen Tomac:  „Cât mai mulţi cetăţeni români. Avem obligaţia morală să deschidem larg porţile Basarabiei”

Cetăţenia română îţi oferă automat şi calitatea de cetăţean european, iar oportunităţile de care poţi beneficia sunt destul de mari. Când obţii însă cetăţenia prin redobândire, îţi asumi toate îndatoririle pe care le ai faţă de statul român, inclusiv aceea de a fi cetăţean onest faţă de poporul din care pretinzi că faci parte, spune Eugen Tomac, deputat în Parlamentul României.

Într-un interviu acordat Ziare.com, Eugen Tomac a vorbit despre procesul „umilitor” prin care se poate redobândi cetăţenia română, care sunt cazurile în care cuiva îi poate fi retrasă cetăţenia şi ce soluţii ar trebui să implementeze statul român pentru a evita cazuri precum cel al basarabencei Irina Tarasiuc, care şi-a dorit cetăţenie română doar pentru a se plimba liber prin Uniunea Europeană.

O cântăreaţa basarabeană spunea recent că paşaportul românesc reprezintă pentru ea o viza pentru UE. Este într-adevăr cetăţenia română doar un document cu o serie de avantaje? Cetăţenia română îţi oferă automat şi calitatea de cetăţean european, iar oportunităţile pe care le dobândeşti prin acest statut sunt destul de mari. Cazul la care faceţi referire m-a revoltat enorm, pentru că sunt printre cei care a contribuit direct la îmbunătăţirea procesului de redobândire a cetăţeniei române. Nu este posibil să ai un asemenea comportament la doar câteva clipe după ce ai depus jurământul în faţă autorităţilor române. Afirmaţie că „cetăţenia română este doar o viză” reprezintă o notă de dispreţ faţă de naţiunea română. Când obţii cetăţenia prin redobândire îţi asumi toate îndatoririle pe care le ai faţă de statul român, inclusiv acela de a fi cetăţean onest faţă de poporul din care pretinzi că faci parte.

Aţi făcut demersuri pentru ca Irinei Tarasiuc să i se retragă cetăţenia. Reprezintă o postare pe facebook o faptă atât de gravă încât să rămână fără cetăţenie? Am înaintat preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei o solicitare prin care am cerut ca în baza prevederilor Legii 21/1991 să-i fie retrasă cetăţenia română doamnei Tarasiuc, pentru că prin atitudinea manifestată este nedemnă să deţină cetăţenia română, iar cei care nutresc sentimente similare să ştie că în mine au un adversar total şi voi acţiona fără nicio reţinere, dacă voi mai întâlni asemenea atitudini. Poziţia exprimată cu rea-credinţă de persoana în cauză reprezintă un temei solid pentru ca solicitarea formulată de mine să poată fi analizată de către autorităţile competente. Oricine redevine cetăţean român trebuie să ştie că pe lângă drepturile de care te bucuri, ai şi obligaţii pe care le găseşti în articolele 54 şi 55 din Constituţia României.

Ce implicaţii ar putea avea scandalul Irina Tarasiuc pentru cetăţenii care vor să îşi redobândească cetăţenia? Nu cred că trebuie să afecteze procesul de redobândire a cetăţeniei române acest caz izolat. Cred că este o bună oportunitate pentru a simplifica la maximum procedura, astfel încât cetăţenia română să poată fi obţinută în maxim o lună de zile şi nu cel puţin un an, cum este în prezent. De asemenea, cred că Guvernul Ponta trebuie să renunţe la taxele consulare imense pe care le percepe pentru perfectarea actelor de stare civilă şi am înaintat un proiect de lege în Parlament prin care am cerut reducerea taxelor consulare cu 90% în procesul de redobândire a cetăţeniei. Ministerul de Externe încasează din taxele consulare în R. Moldova peste 6 milioane de euro, în condiţiile în care un român din Basarabia cheltuie aproximativ 500 de euro pentru a intra în posesia actelor româneşti.

Care e procesul prin care un cetăţean moldovean poate redobândi cetățenia română? Este umilitor pentru orice român de bună credinţă să parcurgă acest proces şi o spun în cunoştinţă de cauză, pentru că am aşteptat 6 ani obţinerea cetăţeniei române, deşi sunt de la 16 ani în Bucureşti. Taxele sunt foarte mari, iar ele au fost majorate în baza unui proiect de lege iniţiat de USL. Deşi a promis în repetate rânduri, atât la Chişinău cât şi la Bucureşti, că va remedia această chestiune, premierul Ponta nu a făcut nimic în acest sens, doar a promis. Soluţia este simplă, dacă trece în această toamnă proiectul de lege pe care l-am iniţiat, sunt convins că peste un milion de români din Basarabia îşi vor solicită cetăţenia română înapoi. (...) Avem obligaţia, ca naţiune, să ştergem prin toate mijloacele democratice consecinţele tragice ale unei înţelegeri între doi criminali: Hitler şi Stalin. Ei au decis ca românii de la est de Prut să fie despărţiţi de corpul naţiunii române. Noi avem obligaţia să-i repunem în drepturi pe cei care se simt ataşaţi de România.

Ce soluţii ar trebui implementate pentru a preveni astfel de cazuri, în care cetăţenia este de fapt un paşaport românesc? Consider că legea trebuie ajustată astfel încât cetăţenia acordată prin redobândire să aibă un termen cât mai scurt, cel mult o lună, pentru că discutăm despre foşti cetăţeni români sau urmaşi ai acestora. De asemenea, taxele trebuiesc eliminate, iar acolo unde nu este posibil, reduse considerabil. Ar îmbunătăţi foarte mult întregul mecanism un proces de descentralizare, astfel încât cererile să poată fi prelucrate într-un număr cât mai mare şi în teritoriu. Cunoaşterea limbii române trebuie să fie condiţie obligatorie. Dacă până în prezent România era acuzată că acordă cetăţenia română cetăţenilor R. Moldova pentru ca aceştia să poată circulă liber prin Uniunea Europeană, în prezent acest argument nu mai este valabil, de aceea cred că este esenţial să simplificăm la maxim întregul proces de redobândire şi să-i invităm pe cei care doresc să-şi reintre în drepturi. Avem obligaţia morală să deschidem larg porţile Basarabiei pentru că doar aşa ne putem face singuri dreptate.

În ultimii 25 de ani, au fost doar trei cazuri în care a fost retrasă cetăţenia română. În ce condiţii poate rămâne cineva fără cetăţenie? Condiţiile privind retragerea cetăţeniei sunt clar prevăzute în Legea cetăţeniei. Nu poate fi retrasă cetăţenia celor care au dobândit-o prin naştere. În schimb, persoanelor care lezează imaginea României sau săvârșesc fapte prin care vatămă interesele statului român le poate fi retrasă această calitate pe care o dobândesc prin obţinere sau redobândire.